Amorteringsplan

amorteringsplan

Amorteringsplan

När man ska ta ett lån oavsett om det handlar om ett snabblån eller bolån så är det viktigt att tänka igenom alla delar av låneprocessen. Det handlar inte enbart om att man får låna pengar som man kan göra planerade saker med. Man måste även tänka på att pengarna ska betalas tillbaka, och att det enbart är ett lån. För att göra återbetalningen så smidig och lätt som möjlig lägger man upp en amorteringsplan.

Vad betyder amorteringsplan?

En amorteringsplan är enkelt förklarat en plan, en översikt, över hur man ska betala tillbaka sina lånade pengar. Oavsett om det rör sig om ett par tusen för ett sms lån, eller ett par hundratusen för ett blancolån, så är det bekvämt att ha en plan att följa när man ska betala tillbaka. När det gäller de mindre lånen så framgår återbetalningstiden klart och tydligt när man tar lånet. Oftast har man själv valt låneperioden och redan kommit överens om när lånet ska återbetalas.

Hur planen i fråga ser ut, skiljer sig mycket beroende på några faktorer. Det som spelar in är själva beloppet man har lånat, hur långt lånet sträcker sig och vad det är för typ av lån som det rör sig om. Rörande vissa lån kan man till och med bestämma själv hur man vill lägga upp återbetalningen.

Ett lån kan vara ett s.k amorteringsfritt lån, men i det flesta fallen så ska ett lån betalas tillbaka. Lånet kan amorteras genom rak amortering eller genom en annuitet ifall det är ett annuitetslån. Den stora skillnaderna mellan de olika amorteringsformerna är att man vid rak amortering så betalar man alltid tillbaka samma summa för att amortera lånet och räntan läggs sedan på detta amorteringsbelopp. Vid amortering genom annuitet så betalar man tillbaka samma summa varje gång inklusive räntan (i beloppet ingår alltså både räntan och amorteringsbeloppet).

AmorteringsplanerAmorteringsplan rak

Med en rak amorteringsplan ser man till att betala exakt samma amorteringssumma för varje amorteringstillfälle. Det innebär att räntekostnaden är väldigt hög i början, men går ned allt eftersom lånet och summan för det totala lånet minskar.

 

Amorteringsplan annuitet

Med ett annuitetslån är det räntedelen som är den största delen av lånet i början. I takt med att den minskar ökar istället amorteringsdelen, men man betalar samma summa vid varenda avbetalningstillfälle.

Amorteringsplan serie

Att betala av sitt lån med serieamortering är en väldigt ovanlig metod, men den existerar fortfarande. Här ökar storleken på amorteringen istället allt eftersom löptiden på lånet fortskrider, lite som en trappstegsmodell.

Amorteringsplan kostnad

Kostar det något att få en amorteringsplan? Vad kostar det att få en amorteringsplan? Ja, i vissa så kostar det pengar att lägga upp en amorteringsplan. Detta är ganska vanligt när det gäller snabba lån där långivaren tar ut en avgift om 150-180 kr för att lägga upp en amorteringsplan. Det sker dock efter att man misslyckats att betala tillbaka lånet (egentligen efter att den första amorteringsplanen misslyckats). Det är den administrativa kostnaden för att lägga upp en ny plan.

När det gäller bolån så är det lite annorlunda. Varje person som har lånat pengar har tillgång till en individuell amorteringsplan. Sedan den 1 januari 2017 är långivaren i fråga tvungen att föra en diskussion med kunden i fråga om amorteringsplaner då man ska ta ett bolån.

En individuell amorteringsplan ska också erbjudas, detta då det ligger i långivarens såväl som i låntagarens intresse att sköta det hela smidigt.

Att göra en amorteringsplan i Excel är ett smidigt sätt att skapa en amorteringsplan på. Många väljer att strukturera upp sina amorteringsplaner i datorprogrammet Excel. Programmet erbjuder smarta funktioner som underlättar ens vardag.

Amorteringsplan bolån

Amortering plan bolån är det många som känner till. Har man köpt ett hus eller en fastighet har man troligen tagit lån för det, och är i processen att betala av det. Sedan den 1 juni 2016 finns det även nya amorteringskrav som kräver att nya bolånetagare amorterar på sina bolån. Målet är att se till att få ned lånet till 50 procent av belåningsgraden.

Det nya amorteringskravet innebär att man på nya lån måste amortera om belåningen är högre än 50 procent av marknadsvärdet på bostaden. Ligger belåningsgraden på mer än 70 procent ska man amortera 2 procent av lånebeloppet varje år. Ligger belåningsgraden på mer än 50 procent och mindre än 70 procent ska man amortera 1 procent av lånebeloppet varje år.

Det finns olika sätt att betala av ett lån på och man kan välja mellan olika amorteringsplaner. Nedan presenterar vi ett antal alternativ.

Amorteringsplan hos Kronofogden

Det finns många som är skyldiga pengar hos Kronofogden. Det är där ärenden hamnar efter att de har gått via inkasso, och berör skulder som inte har betalats tillbaka i tid. Hos Kronofogden kan man i undantagsfall beviljas en avbetalningsplan på sina skulder, Då det rör sig om enskilda skulder, skulder till privatpersoner och/eller företag, måste man kontakta privatpersonen/företaget i fråga och göra upp med dem om en avbetalningsplan.

Då det rör sig om allmänna skulder, skulder till staten, kan man kontakta Kronofogden för att få hjälp med att sätta upp en avbetalningsplan. Gå in på www.kronofogden.se för att läsa mer om detta.