Lagfart

Lagfarter

Lagfart

Att köpa hus innebär en hel del åtaganden. Det betyder att man kanske har en gräsmatta som skall klippas och saker som skall renoveras. Det innebär även att man ser till att hålla rätt på alla viktiga papper. Utöver ett bolån så är lagfarten en av de viktigaste sakerna man bör tänka när man ska köpa ett hus. Det kan vara mycket väsentligt att hålla koll på sin lagfart, både för den direkta framtiden men även för längre fram i tiden.

Vad är lagfart? Lagfarten är en mycket viktig del av husköpet, då det även är en del av låneprocessen. En lagfart är ett ägandebevis, ett bevis på att man äger huset som man bor i. Detta måste man ha, enligt lag. Då man köper eller tar över en fastighet registreras man i ett fastighetsägarregister. Senast tre månader efter att man har utfört köpet måste lagfarten vara inne.

När man registrerar sig som ägare av en fastighet måste man även betala lagfart stämpelskatt. Stämpelskatten består av 1,5% av köpeskillingen, alltså vad man betalade för huset. Därtill tillkommer också kostnader. Att skaffa lagfarter är alltså ingen billig historia, men det är lag på att det görs. Det är även så att man måste ha lagfarter för att få ett pantbrev. Pantbrev i sin tur måste man ha när man skall belåna huset och använda det som säkerhet.

Ansökan om lagfart

När man skall gå igenom med en ansökan om lagfarten vänder man sig till lantmäteriet. Det är lantmäteriet lagfart som har hand om det administrativa i detta fall. Hos lantmäteriet kan man få hjälp med svar på frågor och andra funderingar som man har gällande sin ansökan. Det är även dit betalningen, själva stämpelskatten, skickas. Här hålls all information om äganderättigheter, men man får även ett dokument inskickat som stärker ens äganderätt. Den kan vara bra att förvara säkert ifall något skulle hända och situationen kräver det.

Vare sig det handlar om lagfarten till ett hus eller lagfart tomträtt så är det lantmäteriet man skall vända sig till.

Lagfart

Lagfart kostnad – stämpelskatt

Vad kostar lagfart? Vad ligger kostnad lagfart på? Då det är dags att ta itu med lagfarten får man även ha med i beräkningen att det kommer att kosta att registrera sig som nya ägare. Detta är dock inget val man har, utan det står skrivet i Jordabalken. Enligt 10 paragrafen anges att ”I förhållande till säljaren svarar köparen för stämpelskatt för förvärvet.!

Det innebär att köparen måste betala en stämpelskatt vid förvärvet. Vad den kostar varierar från fall till fall, men det är en procentuell avgift på köpeskillingen.

Stämpelskatten är 1,5% av köpeskillingen

Lagfartskostnad? Räkna ut lagfarten kan man göra enkelt. Det finns många hemsidor där det finns enkla kalkylatorer där man enbart fyller i de relevanta siffrorna och sedan gör kalkylatorn jobbet åt en.

Lagfart avgift kan svänga rätt kraftigt från fall till fall, beroende på situationen. Stämpelskatten, som avgiften kallas, ligger på 1,5% av köpeskillingen, alltså vad man betalade för huset. Det beror alltså på vad själva huset kostar. Men för att sätta det i perspektiv kan vi ta ett enkelt exempel. Säg att huset kostade 1 miljon. Då ligger stämpelskatten på 15 000 kronor.

Därtill kommer det en del avgifter. En expeditionsavgift som ligger på runt 1000 kronor, plus eventuella avgifter som banken själva tar ut, och skulle man inte se till att få ansökt om lagfarten och betalt in avgiften i tid tillkommer det även böter.

Lagfart och pantbrev

Varför hör man alltid pantbrev lagfart ihop egentligen? Det är två fraser som används tillsammans då de helt enkelt i många fall hör ihop. För att få ett pantbrev, som man behöver för att kunna använda huset somAnsöka om lagfart säkerhet när man vill ta ett bolån, behöver man lagfarten. Många väljer att ta ett lån då de köper hus, då det oftast rör sig om väldigt stora summor. När man har köpt ett hus måste man ansöka om en lagfart och skriva upp sig som ny ägare av huset, inom tre månader. Det är lag på detta.

Lagfart bostadsrätt

Hur fungerar det med bostadsrätt då, måste man ha en lagfart och betala stämpelskatt? Nej, för bostadsrätter behöver man inga lagfarter. Det går faktiskt inte att skaffa en, då man inte äger lägenheten. Man har besittningsrätt, vilket innebär att man har rätt att bo där. Men det är föreningen som äger lägenheten och hela fastigheten i det långa loppet.