Kreditupplysning

Kreditupplysningar

Vad är en kreditupplysning?

Vad är en kreditupplysning? När man ska ta ett lån finns det ett antal steg som man måste gå igenom. Ett av dessa är att kreditgivaren tar en kreditupplysning. Detta är en procedur som alla som vill ta lån måste gå igenom. Det spelar ingen roll ifall man är privatperson eller företag. En kreditupplysning är ett krav i Sverige och reglerat i lagen. Enligt Konsumentkreditlagen måste alla kreditinstitut som lånar ut pengar måste se till att ha gjort en kreditkontroll. Det sker genom ska vara en kreditbedömningen på personen i fråga innan man ger ett beslut om personen får låna pengar eller inte.

En kreditupplysning görs på alla privatpersoner. Det spelar ingen roll ifall det handlar om ett bolån, blancolån, smslån eller lån utan uc. Kreditkontrollen görs för att lånegivaren ska vara säker på att personen som vill låna pengar har en tillräckligt god ekonomi för att betala tillbaka lånet. Lånegivarens kreditbedömning görs i nuläget så väl som i framtiden, för att låntagaren ska kunna betala av lånet.

Vad innehåller en kreditupplysning?

Vad innehåller en kreditupplysning? En kreditupplysning innehåller i första hand fakta som tar sikte på ekonomiska förhållanden om privatpersoner och företag. När det gäller kreditupplysningar på privatpersoner så innehåller dessa även personliga uppgifter såsom ålder, status (om du är gift eller singel). En kreditupplysning innehåller mycket fakta om företag och privatpersoner, men även omdömen och råd som ligger till grund för en ekonomisk bedömning.

Kreditupplysning hur lång tid tar det?

Hur lång tid tar det att göra en kreditupplysning? Det tar inte lång tid, utan en kreditupplysning kan ske med några klick hos de flesta av kreditupplysningsföretagen.

Kreditupplysning utan medgivande

Någon har tagit kreditupplysning på mig, varför har jag fått en kreditupplysning, varför har jag fått en kreditupplysning är några av de frågor vi brukar få. För att ta en kreditupplysnings krävs ett legitimt behov så ifall någon tagit en kreditupplysning utan anledningen så har kreditupplysningsföretaget gjort fel. Det krävs inte ett formellt medgivande, men om det handlar om lån så måste du ha ingått eller vara på väg att ingå ett kreditavtal med det företag som tagit kreditupplysningen.

Du kan börja med att fråga frågeställaren varför han tagit kreditupplysningen på dig. Får du inget vettigt svar så ska du höra dig av till kreditupplysningsföretaget. Du kan fråga kreditupplysningsföretaget varför de har lämnat en kreditupplysning på dig utan att ha ett legitimt behov. De är skyldiga att utreda detta och tala om varför det skett.

Vad ska jag göra om en kreditupplysning har tagits på mig utan att frågeställaren haft ett legitimt behov?

Hur många kreditupplysningar är för mycket?

Att ha en god översikt över sin ekonomi är bra och ska man ta ett lån. Det är också mycket tryggt att ha koll på sina inkomster och utgifter. Det kan ses som en trygghet då omfrågandekopian på den där kreditupplysningen landar i brevlådan. En hel del är rädda för kreditupplysningar, speciellt då det handlar om för många kreditupplysningar. Det är anledningen till att vi ganska ofta får frågan; hur många kreditupplysningar är för mycket? Du kan läsa mer om detta på svårt att få lån med för många kreditupplysningar och lån med för många förfrågningar.

Kreditupplysning privatperson

En kreditupplysning hos UC eller något av de andra kreditupplysningsföretagen är det lättaste sättet att göra kreditkontroll. Genom en enkel kreditupplysning så får man tillgång till information om någons privatekonomi. Att göra en kreditkontroll gynnar både långivare och låntagare. En person som har bra ekonomi kommer att både få låna pengar och även få låna till bra villkor.

Innan man går med på att göra en kreditkontroll kan det vara bra att veta vad det innebär. En kreditkontroll innebär att man samlar en mängd uppgifter om en person, som fastighetsengagemang, krediter och bolagsengagemang. Däremot finns det ingen universell mall för kreditupplysningarna, och de långivare och andra personer som är intresserade kan välja de uppgifter som är av störst intresse för dem.

Kreditupplysning på sig själv

Fler och fler har ställt frågan: ”kreditupplysning på mig själv?”. Ja, det är inga problem och man kan göra en kreditupplysning på sig själv utan problem. Nu för tiden är det allt mer personer som ställer sig denna fråga, då det kan vara väldigt bra och fördelaktigt att ha koll på sig själv och sin ekonomi. Att ha en god kreditvärdighet är väldigt viktigt då man ska ta ett lån, för att få så optimala villkor som möjligt. Det är även väldigt bra att ha då man ska förhandla om diverse saker som lägre ränta eller en högre kreditgräns.

Att ha ett lågt kreditvärde är inte speciellt fördelaktigt, och kan hindra en från att köpa den där lägenheten eller den där nya mopeden, på grund av att man inte får något lån. Att på förhand kolla upp sin kreditvärdighet är därmed fördelaktigt.

Det finns flera företag i Sverige som erbjuder kreditupplysningar. De samlar in information, för att sedan sammanställa den för sina kunder. Kreditupplysning online är mycket enkelt och smidigt. Man kan bland annat vända sig till UC (Upplysningscentralen), Bisnode och Creditsafe för att få en kreditkontroll. Man kan göra kreditupplysningar på företag såväl som andra privatpersoner, till exempel om man ska göra en privat affär och vill se till så att den andra parten är kreditvärdig. Men man kan även gå igenom med en kreditupplysning på sig själv.

Kreditupplysning

Kreditupplysning gratis

Kreditupplysning gratis online? Få gratis kreditupplysning hos kreditupplysningsföretag på nätet. Nu för tiden är det mycket enkelt att fixa en online kreditupplysning. Allt man behöver göra är att ha koll på vem eller vilka man vill göra en kreditkoll på, eller varför inte på sig själv?

Flera företag har gratistjänster, till exempel UC och Bisnode, som gör det möjligt för en att se andra förfrågningar på kreditupplysningsföretag har gjort på en och man kan ta del av informationen som finns lagrad på ens personnummer.

MinUC är en tjänst som Upplysningscentralen står bakom och det är lätt att registrera sig online. Tidigare hade man möjlighet att få en gratis kreditupplysning varje år. Så fungerar det inte längre, utan nu kostar det 19 kronor per tillfälle, och när man har beställt en upplysning har man tillgång till den i två dygn. I denna kreditkontroll har man all basinformation om sig själv, samt de registrerade krediter som man har hos respektive långivare. Här kan man till exempel ta chansen att se om det finns några gamla krediter som man inte längre använder, och som kan avslutas.

Min upplysning

En annan tjänst som finns tillgänglig är Min Upplysning, tillhandahållen av Bisnode. Det är en enkel gratistjänst, som består av tillgänglig inkomstutveckling som är offentlig, fastighetsinnehav och flera andra saker som man som registrerad medlem kan komma åt. Eventuella betalningsanmärkningar och skuldsaldo hos Kronofogden finns också att finna på siten.

Dessvärre har man inte tillgång till information angående krediter hos diverse långivare, vare sig beviljade eller utnyttjade. Genom minupplysning.se logga in så loggas du in och kan se dina uppgifter.

UC kreditupplysning

Det är mycket vanligt med en kreditupplysning via UC, som står för Upplysningscentralen och är Sveriges största kreditupplysningsföretag. UC ägs bland annat av de fyra storbankerna Nordea, SEB, Handelsbanken och Swedbank, och även Danske Bank och Länsförsäkringar.

UC kreditupplysning privatperson är mycket vanligt, då bankerna måste granska sina låntagare närmare innan man tillåter ett lån. UC erbjuder kreditupplysningar, kreditbevakning och beslutsunderlag för bedömningar av kredit sedan många år tillbaka och är ett etablerat namn i kretsar.

Men många är intresserade av var man kan ta lån utan UC, då det även kan ställa till det ibland. Det är inte bra att ha för många kreditupplysningar gjorda inom en kort period, då detta minskar ens kreditvärdighet och ens chanser att få ta ett lån. Då får många istället vända sig till andra kreditupplysningsbolag. Kreditupplysningarna

När försvinner kreditupplysningar

Efter att en kreditkontroll har gjorts stannar den kvar i systemet i 12 månader, och varje gång som en ny upplysning registreras sänker UC ens kreditbetyg. Att göra en eller två kreditkontroller brukar inte vara någon större fara, men om man samlar på sig fler än tre upplysningar under en kort tidsperiod börjar bankerna klia sina huvuden.

Det kan se ut som att man hamstrar ett större antal av krediter och lån, vilket gör att ens förmåga att betala tillbaka lånen minskar drastiskt. Betalningsförmågan påverkas mycket negativt av detta. Vad bankerna ser är en högre risk, och en möjlighet att man inte har möjlighet att betala tillbaka det lån man vill söka hos dem. Detta påverkar ens räntemöjligheter, och kan till och med påverka ens möjlighet att få ta ett lån.