Se upp för låneträsket

Tjänster som erbjuder snabba och enkla lån ökar i antal för varje dag som går, vilket också innebär att det blir lättare och lättare att ta spontana, ogenomtänkta lån. Det som i folkmun kallas för SMS-lån har blivit så enkelt att du på många sajter bara behöver signera med ditt mobila BankID för att sedan få en slant in på ditt konto inom endast någon timme. För många blir detta problematiskt, då personer som har svårt att hålla sig undan från att ta lån lätt kan ta nya lån och samla dessa på hög.

Nya lån trots stora skulder

Enligt Sveriges Radio så är det väldigt enkelt för redan skuldsatta personer att ta nya snabblån, trots att dessa företag enligt lag måste göra en kreditupplysning på lånetagaren. SR skriver också om en person som tog 25 snabblån, trots att han redan hade skulder, för att kunna spela på casino och jaga en stor jackpott.

Bild: Pixabay

Man kan till och med hitta och ta lån utan kreditupplysningar, vilket ytterligare gör det lättare att samla lånen på hög. Antalet personer som tar lån för att finansiera sina spelberoenden ökar, och en som jobbar med sådana människor på en förening är Pia Granberg.

– De flesta som kommer till oss har snabblån, konsumtionslån. Massor. Så där måste liksom politiker och ansvariga myndigheter sätta ner foten och göra någonting, säger hon till SR.

Myndigheten Finansinspektionen kommer att granska företagen som erbjuder SMS-lån. De kan stoppa låneföretag som inte följer lagarna. Än så länge har dock inget sådant företag stoppats.

Vad man kan göra istället för att ta snabblån

Många tar snabblån för att betala av andra avbetalningar från andra banker. Istället för att ta ett SMS-lån så kan man till exempel höra av sig till banken vars betalning man har svårt att göra och se ifall den går att skjuta upp. Man kan se över sina abonnemang och prenumerationer, och avsluta de som är onödiga för att kunna betala av mer räkningar.

Du kan se om du har någonting hemma som du skulle kunna sälja för att få in mer pengar snabbt. Det finns många andra alternativ, även om de flesta inte är lika lätta som ett snabbt tryck på en av dessa lånesajter.

Samla ihop dyra lån och krediter med hjälp av din bank

Många banker kan hjälpa dig att samla ihop dina lån, så att du betalar en lägre avgift varje månad under en längre tid med en lägre total ränta. Räntan på snabblån är oftast väldigt hög, vilket gör att dessa kan bli svåra att betala tillbaka, så därför kan det vara bättre med ett samlat lån från en större bank.

Med för många smålån kan det bli betydligt svårare att få större lån i framtiden, till exempel till en bil eller bostad. Det gäller att inte lockas av tanken att ta impulsiva lån för att betala av befintliga skulder, helt enkelt.

Du kan även ta hjälp av låneförmedlarna Lendo eller Freedom Finance eller Advisa som är de bästa i Sverige på att förmedla lån.

You may also like...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.