Räntor och amorteringskrav fortsatt höga
Foto: Unsplash

Räntor och amorteringskrav fortsatt höga: Allt fler unga lånar med en förälder

Den som hade trott eller hoppats på att bostadsbubblan skulle spricka under det gångna året, trodde tyvärr fel. För trots en global pandemi och stora ekonomiska förändringar i världsekonomin så pekar bostadspriserna fortsatt uppåt. I takt med att bostadspriserna fortsatt att stiga har det samtidigt blivit allt svårare att bli beviljad ett bostadslån. Räntor och amorteringskraven har blivit allt högre och att välja rätt lån har därför blivit allt viktigare. För unga är konsekvensen inte enbart att dem behöver välja rätt lån själva, utan allt fler tvingas även att ta lån tillsammans med en förälder.

Att ta sitt första bostadslån är en stor sak, och som det ser ut idag, är det även en ganska så svår sak. Under många år har priserna på bostadsmarknaden legat på osedligt höga nivåer, så höga nivåer att det för många unga idag kan var svårt att överhuvudtaget få beviljat ett lån själva. Men det är inte enbart priserna som gör tröskeln in till bostadsmarknaden hög, utan räntor, amorteringskrav och avgifter gör att unga får det tuff att bli beviljade lån ensamma. Som http://svt.se/ rapporterar om tar därför allt fler unga hjälp av en förälder till att ta ett bostadslån och på så sätt komma in på bostadsmarknaden.

Utvecklingen på bostadspriserna har följts åt av svårigheterna kring att beviljas ett bostadslån. Som låntagare är det numera en rad krav man måste uppfylla för att kunna ta ett bostadslån. Det handlar om vilka amorteringskrav som finns, att kunna betala trots räntestigning samt avgifter som tillkommer. Att låta en förälder gå in som medlånare är därför en strategi som unga använder för att få möjlighet att ta ett bostadslån. Men det är inte alla lån som tillåter detta, att ta reda på villkoren för lånen man är intresserad av att ta, har därför blivit alltmer väsentligt.

Räntor och amorteringskrav fortsatt höga Allt fler unga lånar med en förälder

Foto: Unsplash

Lånen skiljer sig åt

http://kreditval.se/ rapporteras skillnader mellan olika banker och långivare som idag tillhandahåller lån. Banker och långivare ställer ofta stora krav på låntagare om att kunna uppfylla deras krav om att tjäna en viss summa om året, kunna betala räntor även vid räntehöjningar och amorteringskrav exempelvis.

Men det kan vara stora skillnader mellan vad som krävs av låntagare från banken eller långivaren. Även om man som ung har en förälder som är beredd att gå in som medlåntagare, har man som låntagare ofta en lång rad villkor som man själv behöver uppfylla och dessa kan skilja sig åt från långivare till långivare. Banker och långivare ställer alltså allt större, men även tydliga krav på vad låntagare idag måste uppfylla för att bli beviljade ett lån. Men parallellt med att kraven blir högre har också skillnaden mellan banker och långivare blivit större. Som förstagångslånetagare gäller det därför att vara uppmärksam på vilka krav som ställs på en som låntagaren och vilka krav som ställs på medlåntagaren, föräldern. Att göra ordentlig jämförelse mellan banker och långivare kan bringa klarhet i vilka lånevillkoren är hos de olika långivarna.

You may also like...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.