Bolån

Bolån

Bolån

Då det kommer till låna pengar till att köpa bostad och bolån har de flesta vuxna något att säga om ämnet. Alla har olika erfarenheter och en hel del har upplevt fastighetskrisen från 1990-talet. Många har erfarenhet av att köpa ett hus och då är det mycket vanligt att man väljer att ta bolån. Då ett husköp är en mycket dyr affär krävs det oftast att man tar ett lån hos någon av storbankerna Swedbank, SEB, SBAB, Nordea, Skandia eller Länsförsäkringar som tillhandahåller bolån.

Prognosen är låga bolåneräntor

Bolåneräntor prognosJust nu är det mycket fördelaktigt att ta bolån är dock mycket fördelaktigt och ett bra lån på grund av deras ränta. I dagens ränteläge med minusränta och en väldigt låg bolåneränta som följd. Trots att bankerna har svindlande höga bolånemarginaler så är det fortfarande nästan för billigt att ta bostadslån.

Riksbankens prognos bolåneräntor

Enligt Riksbankens prognos så ser det även ut som att det kommer att vara fortsatt billigt att låna pengar bostadslån under kommande år då Riksbanken lät reporäntan ligga kvar på minus 0,5%. vid sitt reporäntebeslut 26 april 2017.

Riksbankens minusränta och de billiga bolåneräntorna har spätt på prisuppgångarna i bostadsmarknaden. Utöver vanliga bolån tar allt fler tar även blancolån för att finansiera delar av sitt bostadslån eller för att renovera sin bostad genom renoveringslån. Det spärr på lånekarusell och bidrar till att invånarna har en hög belåning som börjat närma sig skadliga nivåer. Så här ser bolåneräntorna ut hos de större bankerna i Sverige per april 2017:

Bolag3 mån
snittränta / listränta
1 år
snittränta / listränta
2 år
snittränta / listränta
 
MittBolån1,39 % / 1,59 % / 1,59 % / 1,69 %>
Ålandsbanken1,32 % / 2,00 % / 2,05 % / 2,05 %>
Skandia1,53 % / 2,00 %1,60 % / 2,00 %1,57 % / 2,05 %>
Danske Bank1,48 % / 1,58 %1,56 % / 1,75 %1,60 % / 1,75 % 
ICA Banken1,61 % / 1,59 %1,61 % / 1,59 %1,53 % / 1,69 %>
Nordea1,68 % / 2,04 %1,58 % / 2,02 %1,67 % / 2,08 % 
SEB1,58 % / 2,04 %1,53 % / 2,05 %1,56 % / 2,08 % 
Swedbank1,57 % / 2,04 %1,72 % / 2,05 %1,70 % / 2,08 % 
SBAB1,53 % / 1,59 %1,52 % / 1,59 %1,46 % / 1,69 % 
Ikano Bank1,63 % / 1,59 %1,58 % / 1,59 %1,59 % / 1,69 % 
Länsförsäkringar1,61 % / 2,03 %1,80 % / 2,04 %1,71 % / 2,06 % 
Handelsbanken1,64 % / 2,05 %1,61 % / 2,05 %1,57 % / 2,08 % 

Vad är ett bolån? Ett lån med säkerhet!

Innan du ens ställer dig frågan – hur mycket får jag låna och ansöker om lånelöfte så bör du förstå vad ett bolån är så att du kan jämföra bolån och pruta bolån. Det är det enda sättet att hitta ett bra bolån eller bästa bolån. Ett bostadslån är ett lån man tar för att kunna köpa en bostad, vare sig det handlar om ett hus, bostadsrätt eller ett fritidshus. Ett vanligt banklån är ett lån utan säkerhet och ett bolån utgör ett s.k lån med säkerhet.

Bostaden utgör säkerhet för lånet

Just säkerheten bidrar till att bolånet har en låg ränta jämfört med det vanliga banklånet. Banken har huset som säkerhet för bostadslånet. Men då bolånet består av en så stor summa tenderar månadskostnaden att bli mycket hög. Räntan på bolånet, bolåneräntan, tenderar att skifta mellan olika banker och då kan det vara bra att hålla sig uppdaterat på olika bolåneräntor på Compricer.

Bostaden utgör säkerheten för lånet och dess återbetalning. Betalas skulden inte tillbaka kan kronofogden tvångssälja huset och på så sätt får banken in sina pengar. Det är viktigt att tänka på och komma ihåg när man ska köpa en bostad. Ifall man inte betalar tillbaka bostadsskulden så kan banken ta huset och sälja den för att få tillbaka sina pengar.

Bolån – bottenlån och topplån

Ett bolån består av två delar, ett bottenlån och ett topplån. Nedan förklara vi skillnaden mellan bottenlånet och topplånet och hur du går tillväga för att finansiera ditt bostadsköp.

Bottenlån

Då möjligheten finns att bostadens värde, och därmed priset, sjunker, består som mest 85 procent av bostadens värde som säkerhet för bolånet. Bottenlån kallas den del av bolånet med bostaden som säkerhet för lånet. Av den anledningen har bottenlånet en lägre ränta än ett vanligt privatlån.

Belåningsgrad och bolånetak

Belåningsgraden för bostäder och bottenlån är 85% av bostadens värde. Reglerna om belåningsgrad och hur stor del av bostaden som får ställas som säkerhet tillkom genom reglerna om det s.k bolånetaket som infördes under 2010. Det betyder att återstående 15 procent, mellanskillnaden, finansieras av dig själv med en egen insats. Detta är vad som i folkmun kallas för minsta kontantsats eller handpenning och ganska många väljer att finansiera det genom ett topplån.

Topplån

Ett topplån är den delen av bolånet som är utan säkerhet i bostaden. Topplånet är de återstående 15% och vad som brukar kallas för kontantinsats eller handpenning. Bankerna som erbjuder bottenlånet kan givetvis även erbjuda bolånegivaren även topplånet, men det lånet får inte ha säkerhet i bostaden. För de som behöver låna till kontantinsats brukar vanligtvis ta ett vanligt blancolån eller handpenningslån vara lösningen.

Får man svårt hos husbanken så kan man ta hjälp av låneförmedlarna Lendo, AXO Finans, Freedom Finance, Advisa och MyLoan som kan hjälpa till med lån till kontantinsatsen. De kan hjälpa till med lån upp till 500 000 kr.

Bolån amorteringskrav 2016 – nu måste man amortera!

Måste man amortera på bolån? Ja, man måste numera amortera på nya bolån. Under en väldigt lång tid har bostadslån i praktiken varit amorteringsfria lån då ingen amortering skett på bostadslånen. De flesta har nöjt sig med att bara betala räntan och struntat i att amortera. Låga bolåneräntor och till och med minusränta har fått bostadspriserna har skena iväg.

Nya amorteringskrav 2016

Följden har varit att bolånetagarnas skuldsättning har ökat kraftigt på senare år. Då alltfler experter har varnat för en bostadsbubbla så har detta tvingat myndigheterna och regeringen att agera för att förhindra en ny bostadskris. Detta ledde till FI införde nya amorteringsregler och de nya amorteringsreglerna på bolån började gälla den 1 juni 2016.

Bolån utan kontantinsats?

Det går i dagens läge i princip inte att få bolånet som inte kräver en kontantinsats från låntagaren. Normalt sett ligger kontantinsatsen på 15% av lånet, och har man inte möjlighet att betala denna insats kan man behöva ta ett privatlån för att kunna täcka täcka utgiften. Privatlånet är separerat från bolånet och kan tas utan någon säkerhet.

Bolån - allt om bolånekalkyl, bolåneräntor, lånlöfte & amorteringskrav!

Bolånekalkyl – räkna på bolån!

Beräkna bolån? Lånekalkylator? För många är det relevant att veta vad bolåneräntorna ligger på, men lika stor fokus läggs inte på bolånekalkylen. Det är viktigt att räkna på bolån för se om ens ekonomi klarar av bolåneränta och amortering.  Alla som tar nya bolån måste amortera varje månad. Kikar man på en speciell bostad kan det vara smidigt att kunna räkna ut de eventuella framtida kostnaderna.

Gör en bolånekalkyl och räkna på bolånet först!

Många sidor erbjuder en bolånekalkyl som lätt och smidigt kan räkna ut dina framtida kostnader. Bland annat Konsumenternas erbjuder en bolånekalkyl.

Hur mycket man betalar i bolån beror på många faktorer. Det krävs att man har bostaden värderad. Bolån värdering är viktigt för att sedan kunna få ta ett lån på 85% av summan. Hur mycket bolånet landar på har att göra med hur mycket fastigheten/bostadsrätten kostar och vad som har gjorts på lägenheten/huset innan. Alla faktorer räknas in.

Ränteavdrag bolån

Just nu får man dra av 30% av räntekostnader upp till 100 000 kr och 21% på överskjutande belopp. Det innebär att man får delar av finansieringen subventionerad av staten genom skattesedeln. Ju större bostadslån desto mer tjänar man helt enkelt.

I ett steg att bromsa upp de bostadspriser och en eventuell bostadsbubbla har både Finansinspektionen och regeringen vid ett flertal tillfällen diskuterat en begränsning av ränteavdragen. Det skulle innebära att det blir dyrare att låna vilket skulle direkt mot priserna. Det som inte förverkliga räntebegränsningsreglerna är att man är rädd att det i sig kan få bubblan att brista.

Annat att tänka på vid bolån

För att man skall få lov att ta ett bolån finns det ett antal faktorer som måste ses över. Olika villkor gäller för olika banker, men det finns ett villkor för alla  banker. För att få lov att ta ett bolån måste det finnas en säkerhet i ett boende, vilket är hela grunden för lånet. Då det handlar om så stora summor som en bostadsrätt/fastighet kostar vill banken ofta ha koll på hushållets gemensamma inkomster och utgifter. Detta för att kunna försäkra sig om att lånet kommer kunna betalas tillbaka.

Därtill existerar amorteringskrav. Sedan den 1 juni 2016 är det i Sverige lag på att man måste amortera på bolånet. Ligger belåningsgraden på 50-70% är det 1% per år, och mellan 70-85% gäller 2% per år.