Inkassokrav

Inkassokrav

Vad är inkassokrav?

Vad är inkassokrav? Har du fått ett kravbetalning från ett inkassoföretag och är orolig över vad som kommer att hända? Här kommer vi att gå igenom vad som händer när man får ett inkassokrav, kostnader och vad man göra för att bestrida ett inkassokrav som är felaktigt.

Inkassokrav vad händer

Vad händer när man får ett betalningskrav? När kommer inkassokrav? Normalt ska du ha fått en betalningspåminnelse på en förfallen faktura innan du får ett krav på betalning från ett inkassoföretag. Påminnelsefakturan ska antingen ha kommit direkt från lånebolaget eller från ett inkassobolag som tagit över inkassoärendet.

Vilka kan skicka inkassokrav?

Du behöver inte vara orolig över att få en betalningsanmärkning då inkassokrav skickas inte ut av Kronofogden såsom många felaktigt tror. Endast inkassobolag med tillstånd från datainspektionen får driva in skulder åt andra företag. De är bara dessa inkassobolag som kan skicka inkassokrav. Du kan stämma av att inkassobolaget har ett inkassotillstånd genom vår lista med vanligaste inkassoföretagen.

Detta är vad som händer när du fått inkassokravet. Antingen så betalar du inkassokravet eller så bestrider du kravet på betalning. Gör du inget av dessa eller betalat inkassokrav för sent så kommer betalningskravet att skickas vidare till Kronofogden. Då kan du få en prick som är samma sak som en betalningsanmärkning om du inte kan vissa att kravet är felaktigt.

Skillnad mellan betalningspåminnelse och inkassokrav?

En fordringsägare kan skicka både en betalningspåminnelse och ett inkassokrav. Det krävs inget tillstånd för driva in sina egna fordringar. Alternativt så anlitar han ett inkassoföretag som hanterar indrivningen av pengarna. Vid indrivning av andras fordringar krävs ett tillstånd från Datainspektionen.

Betalningskrav Inkassokrav

Inkassokrav kostnad

Kostnaden för ett inkassokrav får maximalt uppgå till 180 kr för privatpersoner. Står det mer än 180 kr som inkassokostnad så strider detta mot lagen.

Vid en betalningspåminnelse utgår en påminnelseavgift på högst 60 kr och vid ett betalningskrav från ett inkassoföretag så utgår en inkassoavgift på 180 kr. Det är egentligen den stora skillnaden mellan betalningspåminnelse och inkassokrav. Kostnaderna för betalningspåminnelse och betalningskravet från ett inkassoföretag utgör inkassokostnader.

Något som är viktigt ifall inkassokravet stämmer och du betalar fakturan är att även betalar påminnelseavgiften så slipper du få ett nytt krav på den avgiften senare, och riskera att dra igång karusellen igen.

Om kravet går hela vägen från betalningspåminnelse, inkassokrav och betalningsföreläggande så ökar skulden med minst 920 kr (60+180+680) utöver kostnaden för själva lånet och dröjsmålsränta. Så ifall du är ute efter att låna pengar i form av ett snabblån såsom ett smslån eller lån utan uc på en tusenlapp kan bli en dyr historia om man inte lyckas betala i tid.

Inkassokrav utan påminnelse

Ja, du kan få ett inkassokrav utan påminnelse. I normala fall så brukar man få en påminnelse innan man får ett inkassokrav. Däremot så är en lånegivare inte tvungen att skicka en betalningspåminnelse efter den första fakturan utan kan skicka vidare den förfallna fakturan direkt till inkasso eller Kronofogden. För att undvika detta kan det därför vara bra att alltid hålla koll på sina fakturor. Se till att betala fakturorna i tid.

Vad händer om jag inte betalar ett inkassokrav?

Om du inte kan betala ett inkassokrav så är det bästa att ta kontakt med långivaren och försöka få till en amorteringsplan. För det fall du inte betalar inkassokravet så kan fordringsägaren skicka skulden till Kronofogden för indrivning genom ett betalningsföreläggande.

Då tillkommer även 680 kr i form extra avgifter för själva betalningsföreläggande som du tvingas betala. Det är dels 300 kr som kostnaden för föreläggandet  och 380 kr som är kostnaden för ombudets arbete med att ansöka om betalningsföreläggandet hos Kronofogden.

Bestrider man inte betalningskravet hos Kronofogden heller, så kommer skulden att bekräftas av Kronofogden med ett så kallat utslag. Det är i denna fas som man får en betalningsanmärkning. Ett utslag betyder att Kronofogden får tillstånd av inkassoföretaget att driva in skulden med hjälp av en utmätning.

Krav på inkasso

Inkassokrav betalningsanmärkning

Kan man få en betalningsanmärkning av inkassokrav? Nej, man får inte en betalningsanmärkning av själva inkassokravet. Du kan endast få en prick eller betalningsanmärkning ifall kravet på betalning från inkassoföretaget går vidare till Kronofogden och du inte bestrider det betalningsföreläggandet och visar att kravet är felaktigt.

Anser du att ett krav är felaktigt så ska du bestrida omgående. Därefter blir det svårt att reparera skadan och undvika en betalningsanmärkning.

Bestrida inkassokrav

Hur bestrider man ett inkassokrav? Är det så att man har fått en felaktig faktura och detta har gått vidare till inkasso bör man bestrida den. Man skall se till att bestrida den felaktiga fakturan så fort man har fått den. Om företaget inte tar hänsyn till detta och trots det skickar den obetalda fakturan till inkasso, skall man gå vidare och bestrida den också. Viktigt att tänka på är att se till att bestrida hos rätt företag.

I meddelandet skall man uppge namn, adress. telefonnummer och e-postadress. Ange även nummer, belopp och datum på den obetalda fakturan och anledningen till varför man inte tänker betala.

Går ärendet vidare till inkassoföretaget och de skickar ett krav på betalning, är det viktigt att bestrida den också. Men tänk på att ett bestridande då skall skickas till inkassoföretaget i fråga, och inte till det företag som man från början handlade av. Samma gäller om ärendet går till Kronofogden.