Inkomst

Inkomst

Fler och fler vill låna pengar utan inkomst och antalet s.k lån utan inkomst och framför allt smslån utan inkomst har ökat lavinartat på marknaden. Har man ett jobb så vet man att det fungerar så att man utför ett arbete och får pengar för det i gengäld. Det är själva grunden för ett jobb och en fast anställning. De pengar som man får in kallas för inkomst. Det är de pengar som man tjänar för att utföra ett arbete varje månad. De flesta som har ett fast jobb har månatlig ersättning i form av en månadslön. Man kan även få in pengar på andra sätt. Dessa inkluderar studiebidrag, pension och avkastning, utdelning och ränta.

Inkomst vad är det?

När det gäller lån och krediter så är det främst lån utan fast inkomst och anställning som man talar om. Viktigt att tänka på är att det finns få långivare som lånar ut pengar till någon som inte någon inkomst alls. Därav kan det vara bra att förstå vad inkomst innebär. Innebörden av inkomst är, oftast för de flesta, den lön som man får för att göra ett arbete, före skatt (bruttoinkomst). Ska man räkna på summan efter skatt kallas det för nettoinkomst.

Kolla inkomst gör man lättast genom att helt enkelt kolla på sitt löneutdrag. Vill man se vad någon annan tjänar, finns det flertalet hemsidor för detta. Exempelvis upplysning och ratsit erbjuder möjligheten att kolla upp vad en annan privatperson tjänar.

Disponibel inkomst

Det är ganska vanligt att man talar om disponibel inkomst. Det är vad man har att leva på för ren konsumtion och sparande. Det är summan efter att man tagit hänsyn till skatt och skattefria och skattepliktiga ersättningar och bidrag såsom sjukpenning, barnbidrag och underhållsbidrag . Det är detta belopp de flesta långivare tittar på när det gör en bedömning om huruvida du är kreditvärdig eller inte. Se själv hur mycket du har kvar att leva på när du tagit hänsyn till de olika justeringarna.

Bidrag

Olika former av bidrag är en annan form av ersättning. Till exempel kan det vara så att man får bidrag. Vad som räknas till inkomna pengar är fria pengar. Hit räknas alltså ej ett lån, då det rör sig om en skuld som man ska betala tillbaka. Man har även ersättning om man studerar och får studiebidrag och studentlån, eller om man har pensionerat sig och får pension samt den eventuella räntan man får på fonder och dylikt.

Passiva inkomster

En passiv inkomst innebär att man får pengar trots att man inte aktivt gör någonting, till exempel jobbar, för att få pengarna. Det kan handla om att man har gjort en aktiv insats tidigare för att skapa någonting som sedan ger kontinuerlig avkastning, exempelvis ränta på sparkontot eller värdepapper likt aktier och fonder.

Kapitalinkomster

Inkomst av kapital, eller kapitalinkomst kan man också säga, är de inkomna pengar som räknas till kategorin sparat kapital, till skillnad från de som kommer in för arbete. Exempel på kapitalinkomst är avkastning i form av utdelning från aktier och ränta på sparade pengar på ett sparkonto.

 

Inkomster

Låna pengar utan inkomst

Om man vill ta ett lån utan inkomst kan det bli klurigt. De allra flesta långivare vill veta att man har en eller flera inkomster så man har möjlighet att betala tillbaka pengarna man lånar. Har man ej inkomsten kan det bli svårt att betala tillbaka pengarna.

Det finns en del möjligheter om man inte har inkomster men vill låna pengar. Diverse snabblån och smslån erbjuder lån utan inkomst, till och med privatlån. När man Ska ta ett snabblån eller ett smslån utan inkomst kan det bli svårt. Det krävs att man har inkomsten, även om den är liten. Exempelvis A-kassa eller studiebidrag.

För privatlån finns det möjlighet att ta lån utan inkomsten om man kan ha en medsökande eller en borgensman som står på lånet. Denna person står med som ens säkerhet. Det gör att banken vet att de kommer att få tillbaka sina pengar, då de kan kräva den medsökande eller borgensmannen på pengar.

Inkomst efter skatt

I de flesta fall så måste man betala skatt på lön över det skattefria belopp, avkastning i form av utdelning och ränta samt olika arvoden och ersättningar. Det finns lite specialregler för rena kapitalintäkter där man kan slippa betala skatt på utdelningar och ränta. I några fall kan intäkter och avkastning vara skattefri. Skatten är pengar som går till staten och som dras av på ens lön, bidrag och dylikt. Det skattegrundande beloppet som man skattas för kallas för taxerad inkomst.

Skattefri inkomst

Personer som tjänar under 18 951 kronor per år slipper betala skatt. 18 951 kronor är den högsta skattefria inkomsten från förvärvsarbete under 2017 (taxeringsåret 2018). Det låga skattefria beloppet gör att det är främst sommarjobbare och studenter som jobbar vid sidan av studierna som uppnår detta.

Det innebär att studenterna kan få hela beloppet utbetalt skattefritt ifall de ansöker om det. De kan de göra göra genom att jämka ifall de vet med sig att kommer tjäna under det skattefria beloppet. Jämkning sker genom att de fyller i en blankett från Skatteverkets hemsida och ger till arbetsgivaren. Då behöver arbetsgivaren inte dra någon skatt från lönen utan kan betala ut hela bruttolönen. Läs mer om det jämkning hos Skatteverket.

Inkomst deklaration 2017

Varje år måste man se till att deklarera sina inkomster. Det innebär att man kollar över så att uppgifterna angående ens inkomst eller inkomster stämmer, samt om man Ska göra avdrag eller andra ändringar, innan man skickar in dem till Skatteverket.

För taxeringsåret 2017 var det ett historiskt år, då Skatteverket har börjat med en digital brevlåda och möjlighet att sköta hela ruljansen digitalt. Detta kan underlätta för många.

Pensionsgrundande inkomst (PGI)

Den pensionsgrundande inkomsten (PGI) kan vara uppbyggd av flertalet olika inkomstkällor. Den allmänna pensionsavgiften beräknas på sju procent av PGI, och uppgifterna tar Skatteverket från inkomstdeklarationen. Avgiften dras bort när PGI ska beräknas.

Vilka inkomster är pensionsgrundande? PGI beräknas på alla inkomster från anställning och förvärvsarbete, socialförsäkringen (föräldrapenning och sjukersättning) och arbetslöshetsersättning.

Inkomst av anställning

Lön, skattepliktiga förmåner, till exempel fri bil, fri kost, fri bostad, ersättningar för tillfälliga arbeten och arvoden som du kan få som ledamot i föreningar, styrelser, nämnder med mera.

Inkomst av annat förvärvsarbete

Aktivt bedriven näringsverksamhet redovisas i inkomstdeklarationen

Inkomster från socialförsäkringen

Sjukpenning, föräldrapenning, inkomstrelaterad sjuk- och aktivitetsersättning som är till för att ersätta uteblivna löneinkomster.

Arbetslöshetsersättning

Ersättning från A-kassa för att ersätta uteblivna löneinkomster.

Sjukpenninggrundande inkomst (SGI)

Är det så att man har blivit sjuk under en längre tid, ta ut VAB eller Ska vara föräldraledig, kan man få sjukpenninggrundande inkomst, eller SGI som det också kallas. Det är en summa som Försäkringskassan räknar på, och som är det som blir basen för den summa pengar som man kan få under den tid som man är sjuk eller föräldraledig. Är det så att man inte har en SGI kan det hända att man inte får någon ersättning. Läs mer om SGI hos Försäkringskassan.