Foto: Unsplash

Intresset för ekonomi växer hos unga

Intresset för ekonomi har under de senaste åren växt sig allt starkare hos unga i Sverige. Något som tar sig uttryck i både intresse i bostadslån, aktier och kryptovaluta investeringar. När den globala pandemin spred sig i världen under mars 2020 påverkade detta börsen. Under en period under våren 2020 så rasade börsen neråt, men har sedan dess gått väldigt bra. Och i takt med att börsen gått bra har också intresset för ekonomi blivit allt större hos unga i Sverige.  

Pandemin har haft otaliga effekter på våra beteendemönster, vårt sociala liv, vårt arbete, men även på vårt intresse och vår syn på pengar har förändrats av att leva i en pandemi. För unga har detta betytt att intresset för pengar har blivit större. Medlemsorganisationen aktiespararna meddelar exempelvis att fler och fler unga hör av sig för att få råd och hjälp vad gäller aktieinvesteringar, vilket går att läsa in på http://svt.se/.Men det är inte enbart i aktier som ungas intresse stärkts, utan även i hur möjligheterna för att ta ett bostadslån ser ut och vad som sticker ut ännu mer, den nyare formen av digital valuta, nämligen kryptovaluta.

Kryptovaluta populärt bland unga

Men det är således inte enbart det klassiska ekonomiska investeringarna som aktier och bostäder som lockar unga idag, utan även den nya formen av digital valuta, kryptovalutor. Kryptovalutor är en form för digital valuta som inte har någon central i form av en bank som reglerar valutan. Det betyder att valutan är decentraliserad och transaktioner utförs utan traditionella medel som banksystem. På https://cryptomeister.com/se/ kan man läsa att kryptovalutor är uppbyggda av blockkedjor, vilket är en teknologi som möjliggör digitala transaktioner. Då valutan inte regleras i förhållande till traditionella centraler som banker, kan också dess värde svänga i ett snabb tempo, både ner och upp.

Foto: Insplash

Att intresset för kryptovalutor och den största kryptovalutan Bitcoin ökar hos svenskar generellt kan ses på många olika håll. Hos företag med plattformar där det går att köpa kryptovaluta är det möjligt att se ökningen av antalet kunder under de senaste åren. I Sverige använder sig många av en så kallad kryptomäklare och det går därför enkelt att spåra en ökning i antalet kunder hos dessa kryptomäklare och investerare i Sverige.

Att det just är unga människor som köper kryptovaluta rapporterar Riksbanken i sin årliga rapport om. Riksbankens årliga rapport över hur svenskarnas olika betalvanor visar nämligen att så många som fem procent av personer mellan 18 och 24 år har investerat i någon form av kryptovaluta. Det betyder dock inte att dessa personer använt valutan till att betala med, men att dem har tillgång till den typen av pengar. Varför det framför allt är unga som intresserar sig för kryptovalutor framgår inte av rapporten. Men då kryptovaluta är en ny teknologi som kräver att man som investerare mer eller mindre sätter sig in i den digitala världen är det inte särskilt förvånande att det är särskilt unga människor som intresserar sig för denna typ av nyare teknologi.

You may also like...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.