Konsumtionslån

Konsumtionslån

Konsumtionslån

Vad är konsumtionslån? I dagens samhälle väljer många människor att ta lån och låna pengar. Att ha ett eller flera lån är ingenting som anses vara märkligt idag. När man exempelvis skall köpa sitt första hus finns det inte många som kan finansiera det helt själva. Istället tar man ett bolån för att kunna ha råd. Då har man boendet som säkerhet, vilket gör det möjligt att låna mycket pengar. Men i andra sammanhang kan man behöva ta lån, utan att ha möjlighet att ge någonting som säkerhet. Det kallas konsumtionslån.

Vad är konsumtionslån?

Ett konsumtionslån innebär rätt och slätt ett lån som man tar för konsumtion. När man talar om konsumtionslån innefattar det alla typer av lån som inte har någon säkerhet som en pant. Häribland finns vanliga privatlån, blancolån, medlemslån på banken såväl som avbetalningar, snabblånsms-lån och kreditkortsköp. Det finns många personer som inte lägger en tanke på att räntefria avbetalningar även de är lån. De kan till och med bli väldigt dyra, då de sitter inne på dolda avi-avgifter och uppläggningsavgifter. Många tänker då inte på att de ofta betalar en väldigt dyr effektiv ränta på sina avbetalningar.

Det avbetalningsköp som är vanligast är billånet. Det finns många bilhandlare som kan erbjuda förmånliga priser och räntor, men kikar man på det finstilta kan man se att det finns dyra avgifter som gör lånet mycket dyrare.

Anledningen till att konsumtionslånen generellt sett har en högre ränta än bostadslånen beror på att konsumtionslånet inte har någon pant, likt en bostad, som säkerhet för lånet. Bolån och billån är lån med säkerhet, medans konsumtionslånet är ett lån utan säkerhet. Konsumtionslånet används såsom namnet antyder för konsumtion. Ifall man vill konsumera så tar man ett konsumtionslån helt enkelt.

Konsumtionslån ränta

De allra flesta har möjlighet att relatera till situationer där ekonomin inte riktigt går ihop och pengarna kanske inte finns där till slutet av månaden. Det behöver inte hända ofta men kan fortfarande kännas tufft. I sådana situationer kan det vara en utväg att exempelvis ta ett privatlån. Man bör också se över sin ekonomi, om man går minus i plånboken hela tiden kanske man skall ta sig en titt på sina utgifter och vad man kan dra in. Men går man plus skall man inte se ett lån för akuta utgifter som ett problem.

Vad man bör tänka på är att räntan på denna typ av lån, konsumtionslånen, oftast är mycket högre än ett lån med säkerhet. I många fall är räntan på dessa lån rörlig, det handlar alltså om en rörlig ränta. Det innebär att räntan kan ändras över tid. Långivaren har dock bara möjlighet att höja räntan under några förutsättningar.

Utöver räntan tillkommer det allt som oftast diverse andra avgifter för lånet. Därför måste man se till att hålla koll på den effektiva räntan. Då kan man se den totala kostnaden för lånet. Det inkluderar alla avgifter.

Konsumtionslånen

Konsumtionslån Sverige

I Sverige har det blivit allt vanligare för personer att ta konsumtionslån, och enligt nya siffror är det just konsumtionslånen och inte bolånen som skjuter i höjden. Detta trots att boende blir allt dyrare och dyrare.

Men vad händer om man inte kan betala tillbaka på lånet? Det är mycket viktigt att man ser till att återbetala lånet enligt den återbetalningsplan som finns mellan en själv och långivaren. Sköter man sig inte, och inte betalar, kan företaget ge en en betalningsanmärkning, vilket gör att man anses vara en opålitlig betalare. Detta kan leda till att man får svårare att ta nya lån eller hyra en lägenhet exempelvis. Ser man inte till att ingå ett nytt avtal med långivaren där man kommer överens om betalning kan företaget komma och säga upp lånet, och kräva att man skall betala tillbaka hela på en gång.

Svenska Konsumtionslån

I Sverige finns det en del långivare som beviljar konsumtionslån i olika former. Bland annat finns det möjlighet till konsumtionslån Swedbank och konsumtionslån Handelsbanken. Vad man skall ha klart för sig är dock att bankerna eller andra långivare ofta frågar vad det är man skall använda pengarna till. Det betyder att man måste ha ett specifikt syfte med pengarna. Det är här konsumtionslånen kommer in i bilden. Där krävs det inget speciellt syfte för pengarna och man måste inte säga vad de skall användas till.

Många väljer att använda ett konsumtionlån till exempelsvis resor, en uppgradering av bilen eller hemelektronik. Det är ett sätt att låna pengar på som gör det möjligt för en att ge sin privatekonomi den där extra lilla pushen som kanske behövs för att man skall kunna köpa en ny bil eller åka till den där drömdestinationen man alltid velat åka till.

Både summa på konsumtionslånen såväl som återbetalningstid på dem varierar, och olika långivare kan erbjuda olika. Det bästa är om man ser till att underrätta sig om hur läget är. Det kan vara bra att lägga tid på att gå igenom vad man behöver pengarna till, och hur ens vardag är upplagd, så man kan se vad som blir bäst för en själv.