Ränta

Ränta - vad är ränta Allt om räntor låneräntor här

Vad är ränta?

Ränta, räntor, låneränta, låneräntor, räntesats, nominell ränta och realränta. Vad betyder ränta? Vår lista av termer relaterade till ränta, räntor och låneräntor kan göras hur lång som helst. Du hör nog ordet ränta åtminstone ett tiotal gånger om dagen ifall du tar del av ekonominyheter på TV eller tidningarna.

Du hör nog pruta på räntan, vare sig det handlar om vanliga bankränta eller bolåneränta, ett flertal gånger per dag. De flesta har en rörlig ränta när det gäller bolån, men fler och fler tycker att man kanske borde binda räntan till en fast ränta istället.

Du har nog på sistone även hört att bankernas inlåningsränta är oförskämt låg samtidigt som deras utlåningsränta är väldigt hög. Detta är en följd av att Riksbankens ränta är negativ, vilket gör att bankerna kan låna billigt och låna ut dyrt till bolånetagarna. Riksbanken lät reporäntan ligga kvar på minus 0,5%. Den negativa räntan har bidragit till att bankernas marginalerbolåneräntorna blivit extremt höga. Aldrig tidigare har bankerna tjänat så mycket som de gör på bolån just nu.

Vad betyder ränta?

För den oerfarne så kan ränta vara väldigt diffust ifall man inte har något lån. Ränta lån är lättare att förstå. Därav tänkte vi börja med något så grundläggande som att svara på frågan: vad är ränta? Här kommer vi att gå igenom betydelsen av vad ränta är och betyder samt några av de grundläggande termerna rörande olika räntor med fokus på låneräntor.

Räntan har två betydelser, beroende på vilken position man själv har i situationen. Är man en låntagare innebär räntan den avgift som man betalar till banken för att man får låna pengar av dem. Detta är utlåningsräntan. Har man pengar på ett konto på banken, exempelvis ett sparkonto, får man tillbaka räntan på dessa pengar. Detta är inlåningsräntan.

När man lånar pengar av banken måste man betala någonting för det i ersättning, vilket då blir räntan. Banken vill ha pengar för att de lånar ut pengar till en. Hur hög räntan är beror helt på vilken typ av lån det är man tar. Då det kommer till bolån är den räntan exempelvis mycket lägre än ett lån utan säkerhet. Mellanskillnaden i bankens ut- och inlåningsräntor blir sedan en del av inkomsterna för banken.

När man sätter in pengar på banken, oavsett om det är ens lönekonto där lönen trillar in, eller ens sparkonto, får man själv ersättning för det. Då man lånar ut pengar till banken betalar de en ränta, för det. Vad räntan ligger på är väldigt varierande mellan de olika bankerna och även mellan olika konton. Summan är inte lika hög som den räntan man betalar till banken. Men då de faktiskt använder de pengarna för att sedan kunna låna ut till andra, får även de betala en avgift.

Ränta på ränta

Kan också benämnas som kumulativ eller sammansatt ränta. Det är den räntan som man får på ens ursprungliga kapital, plus även räntan från en viss period. Det blir alltså så att de pengar man sparar växer och ger sedan avkastning på sig själva, då man även får räntan på avkastningen från året innan. Det blir alltså ränta på räntan.

Effektiv ränta

Den effektiva räntan blir de korrekta kostnaderna som man betalar på ett lån. Den innefattar alla avgifter som uppläggnings- och aviseringsavgift. Det talas ofta om den nominella räntan på ett lån, som dock inte speglar de verkliga kostnaderna då det enbart innefattar räntan på själva lånet och inte alla avgifter därtill. Ränta effektiv ränta skillnad? Den effektiva räntan omfattar alla kostnader och landar därmed på en högre summa.

Dröjsmålsränta

Dröjsmålsränta är den räntan som man blir tvungen att betala om man har köpt något på faktura och inte betalat den innan den sista betalningsdagen, förfallodagen. Räntelagen är den lag som styr dröjsmålsräntan.

Marknadsränta

Marknadsränta är den räntan som en person, eller ett företag, är beredd att betala för de olika krediterna ute på den allmänna marknaden.

Nominell ränta

Den nominella räntan räknas på årligen och avser den grundläggande räntan på lånet. Det är ofta denna räntan som det skyltas med när man skall ta ett lån. Den nominella räntan avser enbart räntan på lånet, och innefattar inte diverse avgifter.

Realränta

Realränta är den räntan som man hamnar med då man tar bort inflationen från den nominella räntan på ens låns eller på ens sparande. Realräntan är den värdesäkrade räntan.

Marginalränta / Reporänta

Marginalränta är ett gammalt begrepp för reporäntan, och används numera enbart för att syfta på historian kring den då pågående finanskrisen. Reporänta är styrräntan för Sveriges riksbank och är ett bankens mest värdefulla styrmedel.

Bunden ränta

Bunden, eller fast ränta som man också säger, är mycket vanlig i bolånesammanhang. Den fasta räntan förändras inte, utan stannar på samma nivå under hela räntebindningsperioden. Det är vanligt att man väljer att binda räntan mellan tre månader och tio år på bolån.

Rörlig ränta

Att ha en rörlig ränta innebär att räntan man har på sitt lån styrs av marknadsräntan eller något index. Man kan alltså komma att betala mycket varierande summor på sin räntesats. Motsatsen till den rörliga räntan är den bundna, eller fasta, räntan.

Ränta - vad är ränta Allt om räntor låneräntor här

Ränta på olika lån

När man skall ta ett lån kan man allt som oftast räkna med att det finns någon typ av räntan på lånet som skall betalas. Det är bankens avgift för att man får låna pengar. Här nedan kommer vi gå igenom räntorna på några olika lån och se vad det är som gäller för de olika lånen.

Ränta snabblån

Då det kommer till snabblån, eller mikrolån som det också kallas, är det som namnet antyder snabba lån. Det handlar oftast inte om enorma summor, utan rör sig om mindre belopp. De beviljas oftast väldigt snabbt och betalas ut direkt, men de skall också betalas tillbaka inom 30 dagar. Räntan kan ofta vara mycket hög då återbetalningstiden är så kort och många avgifter tillkommer.

Ränta privatlån

Ett privatlån, kallas ofta även blancolån, är ett lån utan säkerhet. Därmed brukar räntan också vara högre på dessa lån än på exempelvis bolån, där bostaden står som säkerhet. Banken tar en risk, och vill ha någon form av säkerhet på att de kommer få tillbaka sina pengar.

Ett privatlån kan vara av nytta när man behöver låna pengar till något större men inte har möjlighet att lämna någon form av säkerhet.

Ränta bolån

Många som köper ett hus eller en bostadsrätt tar något form av bolån, då det rör sig om stora summor pengar. Räntan på ett bolån är hyfsat låg, då banken kan använda den inköpta fastigheten som säkerhet. Det innebär att de har rätt till att sälja fastigheten i fråga om de inte skulle få tillbaka de pengar som de har lånat ut.

Man har bara möjlighet att låna upp till 85 procent av bostadens värde – de resterande 15 procenten får man se till att betala med eget kapital eller ett privatlån utan säkerhet. Detta lån kallas för topplån och ränta topplån är betydligt högre än på bolånet.

Det är viktigt att tänka på ränta amortering då man vill betala av och bli av med lånet så fort som möjligt, med en så bra räntan som möjligt.

Ränta kreditkort

Att äga ett kreditkort behöver nödvändigtvis inte kosta någonting, däremot gör räntan på kortet det. Man måste inte betala sina fakturor i helhet utan man kan välja att skjuta upp en del av beloppet till nästa månad. Det innebär dock att det tillkommer räntan på det uppskjutna beloppet. Räntan på ett kreditkort kan vanligtvis ligga på mellan 10-30%, räknat på den effektiva räntan.

Ränta - vad är ränta Allt om räntor låneräntor här

Ränta smslån

Smslån är ett annat namn för snabblån. Det är ett populärt sätt att låna små summor pengar snabbt, då det oftast är väldigt enkelt. Man ansöker lätt och får pengarna snabbt och smidigt. Vad som är viktigt att tänka på är att man kan åka dit och luras av att det är så lätt. Med en kort återbetalningstid är räntan oftast väldigt hög, och det kan tillkomma många avgifter som man inte räknat med. I slutändan kan lånet bli väldigt mycket dyrare än vad man räknade med och inte lönsamt.

Räntefria smslån – finns det räntefria smslån? Ja, det finns de låneföretag som inte kräver något av räntan på lånet och som erbjuder räntefritt smslån. Det brukar dock vara ett engångserbjudande för att locka in kunder och det är mycket vanligt att det tillkommer en drös avgifter.

Ränta csn

Har man ett CSN lån vet man att man måste betala ränta på det. Grejen med ett CSN lån är att det är ett väldigt fördelaktigt lån att ta. Räntan på ett CSN lån är mycket lågt och det är redan skattereducerat. Det gör att man inte behöver göra avdrag i deklarationen och sedan vänta två år på att få tillbaka sina pengar. Det innebär att man betalar en lägre ränta för att slippa få tillbaka pengar på skatten långt senare.

Räkna ränta – så kan räkna ut ränta

Hur gör man då för att räkna ut räntan? Det beror på vad det är för sorts beräkning man är ute efter att räkna ut. Det kan vara av stort intresse att veta vad man betalar i räntan och hur mycket ett lån kostar. Man kan även räkna på hur mycket av räntan man får från ett konto.

Det kan vara fördelaktigt att jämföra olika räntesatser för att se till att man får den bästa räntan. För den som vill räkna på räntan kan göra det hos konsumenternas. Där finns verktyg och kalkyler så man kan räkna på olika räntesatser och hur dessa påverkar ens kostnader.