Kontokredit

Kontokredit

Vad är kontokredit

Vad betyder kontokredit? Att ha en kontokredit på sitt bankkonto är någonting som kan vara mycket bra och krediten på kontot kan rädda en då oförutsedda utgifter ploppar upp, men det kan vara bra att veta vad det innebär. Kontokredit betyder att man har en kredit på sitt privata bankkonto.

Har du en kredit kopplad till ditt konto så aktiveras kontokrediten när pengarna är slut på ditt konto. Krediten är givetvis bra att för det fall man inte har några mer pengar kvar på kontot. Den fungerar på så sätt som en slags buffert. Kontokrediten betalar man tillbaka genom att sätta in pengar på kontot igen.

Kontokredit funkar som ett vanligt kreditkort

Kontokredit fungerar som ett vanligt kreditkort men är i de flesta fallen mycket billigare.  Att koppla en kredit till sitt bankonto är i många fall ett bra alternativ till kreditkort. Båda fungerar på ungefär samma sätt och uppfyller liknande behov, men kreditkorten har oftast en mycket högre ränta. Många kreditkort är i många fall är att betrakta som rena sms lån och snabblån.

Istället för att ha flera kreditkort utan uc med skyhög ränta så kan det vara bättre att bunkra upp med en kredit på kontot hos banken. Därtill kan det kännas tryggt med en buffert i samband med resor eller bara för oförutsedda utgifter.

En fördel med en kredit på bankkontot är att du själv bestämmer storleken på krediten. Du betalar även bara ränta på det förbrukade beloppet. Kontokrediten är givetvis inte gratis, utan de flesta banker brukar ta ut någon form av avgift eller ränta för att tillhandahålla krediten.

Därtill till även med en ränta som kan variera, men man betalar enbart ränta på den del av krediten som man faktiskt använder.

Kontokredit utan UC

Många frågar sig om det går att ta kontokredit utan UC. Det går att att ta kontokredit utan UC, men det beror helt enkelt på din bank och kreditbeloppet. Är det fråga om mindre belopp så kanske banken inte gör en ny kreditupplysning utan nöjer sig med det som finns utifrån din kundprofil på banken. Annars blir svårare att lösa en kontokredit utan UC.

Många vill av olika skäl inte ha en UC- förfrågan utan vill hellre att något annat kreditupplysningsföretag ska göra kreditupplysning på en. Det finns alternativ för den som vill undvika kontokredit med UC.

Ferratum och Everyday+ erbjuder något kallas för kreditkonto och det funkar på ungefär samma sätt. De tar inte UC när någon ansöker om deras kreditkonto.

Kontokredit lån

Är kontokredit och lån samma sak? Nja, så det gäller att kunna skilja på lån och kontokredit. Båda uppfyller ungefär samma behov, men kostnaderna varierar kraftigt mellan alternativen.

Ett lån innebär att man ansöker om att få låna en klumpsumma med pengar. Detta ansöker man hos banken om, då de kollar ens ekonomi och gör en kreditupplysning.

Kontokredit kan också ses som en typ av lån. Definitionen av kontokredit är att det är ett lån där man enbart behöver betala ränta på den del av krediten som man faktiskt använder. Många liknar kontokrediten vid en buffert, som kan användas vid behov.

Kontokrediterna

Skillnad mellan kontokredit och kortkredit

Kontokredit kortkredit skillnad? De är två helt skilda saker även fast de fungerar på ungefär samma sätt, men det kan vara bra att kunna hålla isär de båda begreppen.

Vad är skillnaden mellan kontokredit och kortkredit?

En kredit kopplat till kontot träder i kraft då ens egna pengar är slut, och man betalar enbart ränta på den del av krediten som man använder, då räkningen kommer i slutet av månaden. Detta till skillnad från en kredit kopplat till ett kort, som är den kredit man har på sitt kreditkort där krediten dras direkt. Man kan sedan välja att betala tillbaka allt på en gång då räkningarna har trillat in, eller dela upp betalningen och då betala en ränta på beloppet.

Kontokredit kortkredit

Kontokredit och kortkredit är två olika saker som i slutändan innebär samma sak – att man lånar pengar. Skillnaden ligger i att kontokrediten enbart aktiveras efter att ens egna pengar på kontot är slut, och man behöver sedan bara betala tillbaka vad man faktiskt har använt. Kortkrediten är en kredit som har ett eget separat plastkort och där krediten dras direkt.

Kontokrediten

 

Kontokredit företag = Checkkredit

Finansiering för företag kan ske på olika sätt beroende på behovet. Företag har också möjlighet att skaffa sig en kontokredit. Företag kan ha nytta av att ha en kredit på kontot och använda det på samma sätt som en privatperson kan. Krediterna har liknande villkor och fungerar på ungefär samma sätt.

Kontokredit för företag

Det finns många företag som måste ha en kredit då affärsmodellen kräver det. Ganska många företag köper in produkter som de förädlar och säljer. Här uppstår det vanligaste behovet av kredit. Då bolaget köper in produkterna först så måste man betala sina leverantörer före det att man har fått betalt av sina kunder.

Kassaflödet är negativt och företagen behöver tillfälligt lösa penningbristen för att betala sina leverantörer. Annars slutar leverantörerna att leverera och då står hela verksamheten stilla och slutar med konkurs. För att lösa problemet med det negativa kassaflödet brukar de flesta företag koppla en checkkredit på sitt konto. Checkkrediten är en vanlig kontokredit. Då kan företagen betala sina leverantörer i avvaktan på att kunderna betalar och nollställer den utnyttjade checkkrediten.

Swedbank, SEB och Nordea erbjuder både kontokrediter och checkkrediter både företag och privatpersoner.

Vanliga kontokredit villkor

Varje bank har sina egna villkor för vad som gäller kring kontokredit. Man ingår ett avtal med långivaren i fråga i samband med att man får kontokredit, och det är mycket viktigt att läsa igenom de villkor som långivaren har innan man skriver på. Villkor för kontokredit skiftar men det största kravet och det som möjliggör att man får lov att ta en kontokredit är självfallet att man betalar tillbaka. Villkor kontokredit är att skulden betalas tillbaka.