Obetalda snabblån ökar kraftigt

Fortsatt stor ökning av obetalda snabblån

Ökning av obetalda snabblån kan skapa problemFortsatt stor ökning av obetalda snabblån

Fortsatt stor ökning av obetalda snabblån! Att låna pengar snabbt är har varit den nya trenden de senaste åren där allt fler vill ta lån snabbt. Just nu är det nästan för enkelt att låna pengar snabbt. Något som tyder på detta är antalet obetalda snabblån fortsätter att öka! Snabblån såsom smslån, lån utan uc, lån betalningsanmärkning verkar var lånen som många vill ha för tillfället och det är just många av dessa som hamnar i statistiken.

Obetalda snabblån har ökat med 15% under 2014

Vi har tidigare berört detta ämne, se Obetalda snabblån ökar kraftigt. Då hade Kronofoden under första halvan av 2014 fått 29 134 snabblåneärenden, vilket var en ökning med över 5 300 ärenden jämfört med samma period 2013. Ökningen av snabblån motsvarade då en ökning på drygt 22 procent. Siffrorna var skrämmande och många oroade sig över ifall det skulle fortsätta i samma takt resten av året. – Det är bekymmersamt att snabblånen ökat så mycket. Att vi nu ser det högsta antalet obetalda snabblån någonsin var helt oväntat, sade Jan Åkerlund på Kronofogden.

Nu har följt upp det hela och tagit del av ny statistik från kronofogden för helåret 2014. Under 2014 fick Kronofogden 56 641 snabblåneärenden att hantera, 7 500 eller 15 procent fler än året före, enligt ett pressmeddelande från Kronofogden. Detta bekräftar att antalet obetalda snabblån har fortsatt öka kraftigt under resten av 2014.

Vi har även tagit del av statistik från Kronofogden i form av deras smslån och snabblånrapport som är visar en fördjupad statistik över antalet obetalda snabblån under 2014. Kronofogden har årligen sedan 2007 löpande mätt och presenterat antalet inkomna ansökningar om betalningsföreläggande på grund av obetalda smslån och snabblån.

Sedan snabblånen lanserades i Sverige 2006, så har Kronofogden rapporterat om att antalet obetalda snabblån som kommer in till myndigheten ökar. Enligt den senaste rapporten så fortsätter de obetalda snabblånen att rasa in till myndigheten i snabb takt.

Ungdomars andel av obetalda snabblån fortsatt låg

Något som är positivt i all statistik och rapporten är  ungdomarnas (18-25 år) andel av de obetalda snabblånen såsom snabba smslån, lån utan uc och lån med betalningsanmärkningar har minskat. Under startåret 2007 uppgick ungdomars andel av de obetalda smslån och snabblånen till 36 procent och under 2014 hade denna andel sjunkit till 19 procent av de totala smslån och snabblånen.

– Tina Häggmark, Kronofogden, säger att ”de obetalda smslån och snabblånen har ju nu ökat ganska markant. Vi tror att det är viktigt att alla inblandade parter fortsätter att informera om de negativa effekter som följer om man inte kan betala ett lån eller en kredit”.

Kronofogdens statistik över att obetalda smslån och snabblån ökar kraftigt

Statistiken visar hur många ansökningar om betalningsföreläggande med grund i smslån och snabblån som lämnas till Kronofogden.

 Sammanställning av åren 2006 till och med 2014

Kronfogodens definition av smslån och snabblån

Kronofogden definierar smslån och snabblån som krediter mellan 500 och 15 000 kronor, med en löptid upp till 12 månader. Statistiken baseras på antalet ansökningar om betalningsföreläggande som lämnats till oss där grunden för ansökan är en obetald kredit enligt ovan.

I statistiken för 2014 ingår krediter på belopp upp till 15 000 kronor. För åren 2006 till och med 2013 var beloppsgränsen 4 000 kronor

You may also like...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.