Konsumentverket stoppar snabblåneföretag

Konsumentverket förbjuder bolag att låna ut pengarKonsumentverket stoppar snabblåneföretag

Konsumentverket går för första gången hårt mot lånegivare av snabblån och smslån. Nu förbjuder Konsumentverket företaget Grandvik (Kortlån, Nollränta, Extrakredit och KreditKontot) att låna ut pengar till konsumenter. Samtidigt passar Konsumentverket på och varnar snabblåneföretaget Förskottslön och kräver bolaget samtidigt på en sanktionsavgift för sin bristande kreditgivning pga bolagets kreditprövning.

Brister i kreditprövning vid utlåning av snabblån

Konsumentverkets ingripande sker efter en granskning av hur snabblåneföretagen har skött sin kreditprövning vid utlåning av  snabblån och smslån. Lånen har främst varit så kallade lån utan uc och lån med betalningsanmärkning. Konsumentverkets granskning visade att bolagets kreditprövningen har så stora brister att Konsumentverket inte ser någon annan utväg än att stoppa Grandviks utlåning, skriver Konsumentverket i sitt pressmeddelande. Grandvik lånar ut pengar till konsumenter genom snabblån under varumärkena Kortlån, Nollränta, Extrakredit och KreditKontot.

Tar inte in uppgifter om andra utgifter och lån

Bristerna i kreditgivningen grundar sig på bland annat bolagen inte tar in uppgifter om låntagarens utgifter eller andra lån. Konsumentverket ser detta som särskilt allvarligt då bolagen inte kan beräkna låntagarens möjlighet att betala tillbaka lånet. Då Konsumentverket fann att bristerna i Granviks kreditprövning var särskilt allvarliga och systematiska så tvingades företaget att upphöra med att låna ut pengar till konsumenter.

Bristerna var särskilt allvarliga och systematiska

Konsumentverket bedömde även att snabblåneföretaget Förskottslön har brustit i sin kreditprövning där man bland annat brustit i skyldigheten att ta in uppgifter om låntagarens övriga utgifter. Dock förbjöds bolaget inte att låna ut pengar utan Konusmentverket stannade vid att utfärda en varning som förenades med en sanktionsavgift på 200 000 kronor. En anledningarna till Förskottslön klarade sig lindrigare än Granvik var att Förskottslön i samband med granskningen förändrade sin kreditprövningsprocess.

Konsumentverket skriver följande i sitt pressmeddelande:

– Det här är första gången som Konsumentverket stoppar ett företag från att lämna krediter till konsumenter. Vi fortsätter att granska branschen för att se om det finns fler som gör så undermåliga kreditprövningar att de inte bör få fortsätta låna ut pengar, säger Gunnar Larsson, generaldirektör för Konsumentverket och Konsumentombudsman.

You may also like...

Konsumentverket stoppar snabblåneföretag liknande lån

Akut behov av pengar snabbt? Ifall du behöver låna något av nedanstående lånebelopp så är Konsumentverket stoppar snabblåneföretag lån ett bra lånealternativ. Dock rekommenderar vi på allalån.se att du försöker hitta andra Konsumentverket stoppar snabblåneföretag liknande lån eller långivare som erbjuder liknande lån som Konsumentverket stoppar snabblåneföretag med samma lånebelopp.

Liknande lån som Konsumentverket stoppar snabblåneföretag

Jämför ränta och villkor med andra Konsumentverket stoppar snabblåneföretag liknande lån innan du tar Konsumentverket stoppar snabblåneföretag lånet. Du hittar liknande lån som Konsumentverket stoppar snabblåneföretag genom att klicka på nedanstående lånebelopp eller lånekategorier så får du fram alla Konsumentverket stoppar snabblåneföretag liknande lån.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.