Administrationsavgift

Administrationsavgift

Administrationsavgift

Vad är administrationsavgift? När det gäller att låna pengar och ta lån så brukar de flesta långivare ta ut en administrationsavgift i samband med lånet. Att ta ut en administrationsavgift är ganska vanligt vid privatlån,   blancolån och olika snabblån som smslån.

Kreditgivarna tar ut administrationsavgifter för hålla den nominella räntan nere så att lånet ser ut att vara billigare än vad det är.  Ifall man tar hänsyn till alla avgifter och kostnader så blir lånet oftast mycket dyrare än vad räntan säger.

Ju mindre lån desto större genomslag får administrationsavgiften. Det är anledningen till att man infört ett krav på redovisning av effektiv ränta som tar hänsyn till uppläggningsavgifter och administrationsavgifter.

Vad är administrationsavgift?

Vad är då en administrationsavgift egentligen? Det är helt enkelt en avgift som man får betala för det administrativa arbete som behöver göras i samband med en fakturabetalning. När man väljer att betala med faktura betyder det att någon får ta sig an det jobbet att styra upp en fakturabetalning. Det kräver mer arbete än om man inte betalar med faktura. Därför tillkommer en administrationsavgift.

När det gäller lån så tar man ut en administrationsavgift för att skicka en faktura. Administrationsavgiften varierar från 0 kr till 39 kr per månad. Det avgörande brukar vara ifall man har autogiro eller inte. Vid autogiro så brukar avgiften vara låg eller ingen alls. Dyrast är att få hem en pappersfaktura i brevlådan.

Administrationsavgift kostnad

Hur hög är administrationsavgiften? Det finns inga regler som bestämmer hur hög eller låg administrationsavgiften ska vara, och ingen lag som bestämmer vad man som företag får lov att ta. Den enda regleringen som finns är det faktum att summan bör vara ”rimlig i förhållande till det arbete som behöver utföras av företaget”. Det innebär att det är väldigt svårt att bevisa huruvida en kostnad är rimlig eller ej.

Administrationsavgift enligt lagen

Företag har rätt att ta ut en administrationsavgift och det finns ingen administrationsavgift lag som reglerar hur stor eller liten avgiften är eller får vara. Normalt sett brukar summan ligga på 30 till 60 kronor per köptillfälle.

För att ett företag ska kunna ta ut administrationsavgiften måste detta framgå tydligt i avtalet som sluts med kunden. Sker köpet över nätet är det vanligt förekommande att man får upp allmänna villkor, som man behöver godkänna innan man kan gå vidare med köpet.

I villkoren kan man ta reda på hur hög administrationsavgiften är. Står det inte med, kan företaget inte tvinga en att betala administrationsavgiften. Väljer man att som kund inte acceptera avtalet, kan företaget inte kräva att man måste betala avgiften.

Administrationsavgift på faktura

Då man köper någonting, på internet eller över en disk, kan man i många fall välja att betala med faktura. Det är ett enkelt och bekvämt sätt att betala på, då man oftast också kan dela upp betalningen. Det kan vara den möjligheten som gör det möjligt att köpa det där som man är ute efter. Men faktura innebär även att det tillkommer administrationsarbete och då även en administrationsavgift.

Har man som kund betalat en faktura med administrationsavgift gills detta som ett godkännande av avtalet. Det innebär alltså att om man en gång har accepterat avtalet, blir man inte förfrågad om det för varje nytt köptillfälle, och företaget kan bara lägga på administrationsavgiften. Detta är vanligt förekommande då det gäller delbetalning eller abonnemang. Företaget kan dock inte komplettera avtalet med en administrationsavgift utan det måste ha framgått i avtalet som kunden har skrivit på.

Om man som kund tycker att administrationsavgiften inte har varit tydlig, eller inte har framgått alls i avtalet, har man möjlighet att bestrida avgiften. Man måste då kunna bevisa att avgiften ej var omnämnd i avtalet, och det är upp till företaget att bevisa det motsatta. Man måste dock vara noga med att det sker innan en betalning har gått igenom till företaget. Har man redan genomfört en betalning räknas det som att man har accepterat administrationsavgiften på den aktuella fakturan samt kommande fakturor från företaget i fråga.

Administrationsavgifter

Administrationsavgift fakturaavgift

Vad är skillnaden på fakturaavgift och administrationsavgift? Det är ingen skillnad på administrationsavgiften och fakturaavgiften, utan de båda är samma. Det rör sig om en avgift som ska täcka administrativa kostnader för företaget vid försäljning av tjänst eller vara. Däremot är en fakturaavgift alltid kopplad till en faktura. Administrationsavgift kan även handla om kontantförsäljning.

Bokföra administrationsavgift

Hur ska man bokföra administrationsavgifter? Hur går man tillväga när man ska bokföra en administrationsavgift som man fått på en faktura? Administrationsavgifter och bokföring kan vara något krångligt och det är inte helt lätt att veta hur man ska gå tillväga.

Administrationsavgifter som har angetts på leverantörsfakturan, vilket kategoriseras som inkommande fakturaavgifter, särredovisas i normala fall ej i bokföringen. Istället bokförs dessa avgifter tillsammans med den huvudsakliga utgiften som står på leverantörsfakturan.

Administrationsavgift moms

Kan man lägga moms på administrationsavgift? Man behöver inte rynka näsan om man får betala 25 procent moms på fakturaavgiften, så länge varan också har belagts med 25 procent moms. Däremot ska eventuell ränta inte beläggas med moms.

Administrationsavgift rotavdrag

Vad gäller vid rotavdrag och administrationsavgifter? Många hantverkare väljer att lägga på administrationsavgifter på fakturan efter att rot-avdraget har dragits av. Detta gör de för att de har skött hanteringen av avdraget. Det är dock något som har fått många att reagera. Summan kan variera kraftigt mellan någon hundralapp och flera hundra kronor.

Som privatperson som använder sig av exempelvis hantverkare vid en renovering, har med rot-avdraget möjlighet att dra av arbetskostnader, förutsatt att kostnaderna inte överskrider maxbeloppet på 50 000 kronor per person som är skriven i huset.

Rotavdraget sker direkt på fakturan. Det betyder att företaget får ta ansvar för att sköta resten av jobbet med Skatteverket. Det har gjort att många hantverkare tar ut en hög kostnad för detta arbete, något som har upprört många.

De flesta tar en avgift för rotavdraget, samt en avgift för att söka pengar från Skatteverket.