Omfrågandekopia

omfrågandekopian

Omfrågandekopia kreditupplysning

Vad är en omfrågandekopia? Omfrågandekopia kreditupplysning? Innan vi förklarar vad en omfrågandekopia eller upplysningskopia som även kallas så tänk gå igenom de grundläggande förutsättningarna. Nedan hittar du allt du behöver veta om omfrågandekopia vid kreditupplysning och vad som gäller enligt grundläggande lagar och regler vid en omfrågandekopia vid en kreditupplysning.

Krav på omfrågandekopia vid kreditupplysning?

Det som triggar igång en omfrågandekopia är oftast att en kreditgivare tar en kreditupplysning hos något av de största kreditupplysningsföretagen. Några av de största kreditupplysningsbolagen är bland annat UC, Bisnode eller CreditSafe.

Varför får jag en omfrågandekopia?

Det händer att vi får den frågan och väldigt många förstår inte riktigt varför de får en upplysningskopia i brevlådan då de menar att de inte har tecknat något. Något de flesta inte känner till är lagförändringarna som skedde 2011 vad gäller kreditupplysningslagen.

Tidigare kunde vem som helst ta en kreditupplysning på vem som helst, utan att vederbörande fick reda på det. Då var det ganska vanligt att folk snokade på bland annat sina grannar, vänner, kollegor och chefer för att ta reda på vad de har inkomst.

Troligtvis var inte detta huvudanledningen till lagförändringarna, utan det var nog mer skyddsbehovet mot bedrägerier,  ”telefonförsäljare” och dylikt som triggade igång detta. De nya lagändringarna innebar att skyddet för de enskildas integritet vid kreditupplysning stärktes rejält.

Vad säger kreditupplysningslagen?

Sedan 2011 är det lag på att alla långivare måste göra en kreditupplysning innan de får lov att låna ut pengar. Det är kreditupplysningslagen som reglerar hela proceduren vid en kreditupplysning.

Kreditupplysningslagen säger att så fort en kreditupplysning har tagits på en privatperson så ska en omfrågandekopia skickas ut till personen. I teorin så innebär det att ingen kan göra en kreditupplysning på en privatperson utan att denne får reda på det. Nedan ska vi förklara hur vissa företag kommer runt detta genom ”kreditupplysningar på många samtidigt istället”.

Då sedan lagförändringen gick igenom 2011 genomförs alltid kreditupplysningar på låntagare och då måste även en omfrågandekopia utställas. De allra flesta långivare har inga problem med att göra kreditupplysningar då det är en del av deras rutiner sedan tidigare.

Krav för att ta en kreditupplysning

 

För att ta en lånegivare ska kunna ta en kreditupplysning på en privatperson så krävs enligt kreditupplysningslagen ett legitimt behov. Det innebär att lånegivare inte kan ta kreditupplysningar på privatpersoner utan att det finns ett legitimt skäl.

Det betyder att kreditupplysningsföretag inte får lämna ut några uppgifter till den som frågar efter uppgifterna genom en kreditupplysning utan att det finns ett legitimt behov.

Legitimt skäl ≈ medgivande

I praktiken så innebär det att man inte kan ta en kreditupplysning utan medgivande, om det inte handlar om att man ska ta kreditupplysning på sig själv. En av anledningarna till att det krävs ett legitimt behov är att det i praktiken är svårt att få lån med för många kreditupplysningar.

Långivare beaktar antalet för förfrågningar vilket gör att vill man ta lån med för många förfrågningar eller samla lån trots många förfrågningar så blir man begränsad till snabba lån såsom sms lån och lån utan uc och andra blancolån utan uc.

Medgivandet lämnas oftast genom att man t.ex. ansöker om ett lån eller en kredit.  Ifall man redan har ett befintligt lån så har medgivande sedan tidigare lämnats. Lagen förhindrar att det tas onödiga kreditupplysningar av ren nyfikenhet eller på potentiella kunder.

 

För en del kan det dock bli problematiskt, speciellt de något oseriösare långivarna som inte har ansträngt sig för att göra kreditupplysningar på kunderna. Efter att kreditupplysningen är genomförd på en person får denne i fråga en kopia på upplysningen. Detta är då omfrågandekopian.

På detta papper är det tydligt vem det är som har begärt kreditupplysningen och det står även vad för uppgifter och omdömen som kom fram i upplysningen.

omfrågandekopia

Kreditupplysning utan omfrågandekopia?

Kreditupplysning utan omfrågandekopia? Nej, när det gäller enskilda privatpersoner. Ja, när det gäller många personer. Det finns genvägar att komma runt kravet på att skicka en omfrågandekopia. Ett företag som hittat på ett sätt att komma runt detta är Ratsit. Bolaget har något som de kallar för Ratsitkatalogen. Genom att köpa deras katalog så kan man helt anonymt kolla upp andras privatekonomi.

I Ratsitkatalogen har man samlat alla personer i en kommun och man säljer katalogen i kommunutgåvor för 249 kr per styck. Alla personer i en kommun finns i kommunutgåvan.

I praktiken så är det ett enkelt sätt att ta en kreditupplysning utan omfrågandekopia på alla människor i en kommun. Den enda skillnaden är att uppgifterna inte är uppdaterade vad gäller nya åtaganden såsom betalningsanmärkningar och skulder.

Automatisk omfrågandekopia

Till hjälp med olika kreditupplysningar finns det kreditupplysningsföretag vars jobb är kreditupplysningar. UC, Bisnode och CreditSafe är enbart några av de svenska stora kreditupplysningsföretagen.

I deras procedur ingår det att automatiskt skicka ut en omfrågandekopia efter att en beställning av en kreditupplysning har behandlats.

För att kunna beställa en kreditupplysning på en fysisk person måste man kunna ge en rättmätig anledning för att kunna få den information man är ute efter i upplysningen.

Här kvalificerar sig till exempel långivare som behöver bedöma kreditvärdigheten hos en potentiell kund. De vill se till att man inte har några betalningsanmärkningar och dylikt.

När man väl får en omfrågandekopia finns det även möjlighet att kunna rätta eventuell felaktig information.