Tak på snabblån och smslån kan införas

Regeringen kan införa tak på smslån och snabblån med ockerräntor

När man vill låna pengar snabbt så finns inte så många alternativ utöver sm-slån och snabblån som löper till höga räntor, vilket de flesta är medvetna om. Dock har det i många fall gått för långt, speciellt nu när de dykt upp lån utan uc och lån med betalningsanmärkningar vilket gjort att räntorna i många fall är fråga om ockerräntor snarare än vanliga räntor.  Kort efter SVT:s rapportering ännu fler svenskar hamnar hos kronofogden på grund av obetalda snabblån och sms-lån så vill nu Per Bolund, den ansvariga ministern, se över dessa lån och utreda ifall Sverige ska införa ett tak på dessa lån.

– Vi måste titta på de fördelar och nackdelar som finns med ett räntetak, men klart är att det inte är ett alternativ att fortsätta som hittills, säger Per Bolund (MP), finansmarknadsminister i den nya regeringen, till SVT.

De flesta börja inse att räntorna på sk sms-lån och snabblån är fortfarande ett stort problem för många och nu så vaknar regeringen till, speciellt efter att SVT presenterade ny statistik om att fler än någonsin hamnar hos Kronofogden på grund av obetalda smslån och snabblån. Något annat som lyftes fram var att låneföretagens vinster skjuter i höjden där bolagens vinster mellan åren 2009-2013 har ökat med mer än 50 procent.

I Sverige är det tillåtet med räntor på 1000 procent

Hör och häpna så är det fortfarande tillåtet för låneföretagen att ta ut flera tusen procent effektiv ränta på smslånen och snabblånen. I Sverige har man inte infört något räntetak trots att de flesta EU-länderna infört någon form av tak på räntan som får tas ut. Det är fortfarande oklart ifall det införs ett tak i Sverige, men nu verkar bollen vara i rullning och förhoppningsvis kommer ett tak som får bort de värsta lånen.

Per Bolund säger till SVT att han är för ny på jobbet för att kunna ge besked om det om och när det införs.

– Nu har jag varit finansmarknadsminister i en vecka och jag tycker det är viktigt att inte hasta igenom något. Det är också viktigt att se till att företagen inte kan smita från reglerna genom att placera sig i andra länder, säger Per Bolund (MP).

Här kan du se SVTs intervju med Per Bolund

You may also like...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.