Blancolån lockar nya banker till Sverige

Blancolån har lockat nya banker till Sverige

Svenskarna lånar pengar som aldrig förrBlancolån har lockat nya banker till Sverige

Det verkar som vi svenskar lånar alltmer och nu är det inte bara bolån som gäller, utan vi skuldsätter oss genom att ta lån utan säkerhet, s.k blancolån. Enligt SvD har svenskarnas aptit på att låna pengar även gått över från bolån till blancolån som vuxit kraftigt sedan 2001, blancolånen har vuxit från 83 miljarder år 2001 till 197 miljarder 2013. Den stora ökningen av blancolån har bidragit till att nya utländska banker etablerar sig i Sverige.

Nya banker har etablerat sig i Sverige

Några stora utländska banker som noterat svenskarna aptit för blancolån är spanska Santander och Norwegians egen bank,  Bank Norwegian, som etablerat sig i Sverige och vill nu vara med och ta del av den svenska lånekakan som växer.

SvD Näringsliv som tagit del av bolagets kvartalsrapport skriver att: ”Enligt uppgifter i den senaste kvartalsrapporten hade banken, med verksamhet i Norge och Sverige, sammanlagt 32 800 lånekunder. Bank Norwegian lånar ut upp till 400 000 kronor i blancolån. Enligt dem själva ”förväntas en tilltagande utlåningstillväxt i Sverige.””

På Bank Norwegians hemsida står bland följande  ’Låna pengar snabbt!’ och att ’Våra lån kräver ingen säkerhet och vi frågar inte vad du ska använda pengarna till’ som manar till att svenskarna ska låna pengar snabbt.

Dock är den norska banken, Bank Norwegian, inte ensamma om att vilja tjäna pengar på svenskarnas vilja att låna pengar snabbt och ta lån utan säkerhet, utan även den spanska banken, Santander, lockar med lån utan säkerhet upp till 350 000 kronor. Förutom storbankerna erbjuder även många andra banker större blancolån såsom Nordnet, ICA banken, GE money bank, Wasa kredit, Svea direkt, Resursbank, SevenDay, LIC banktjänster, Villabanken, Collector och Marginalen bank.

Blancolån används till bostadsköp

När antalet stora lånegivare ökar i Sverige så blir en naturlig effekt att även blancolånen växer i storlek. Utlåningen under 2001 var utlåningen värd 83 miljarder kronor och under 2007 hade blancolånen vuxit till 154 miljarder kronor. Enligt de senaste uppgifterna var blancolånen uppe i 197 miljarder kronor, vilket tyder på att tillväxttakten minskat under åren 2008-2014 jämfört mellan åren 2001-2007. Samtidigt så pekar siffror på att även tillväxttakten för bolån varit lägre under åren 2008-2014.

Kronofogden och Finansinspektionen syn på blancolån

SvD Näringsliv har även talat med Kronofogden och Finansinspektionen rörande detta.

– Vi kan se att blancoutlåningen ökar mer bland nischföretagen jämfört med de traditionella bankerna. Det är samtidigt viktigt att komma ihåg att tillväxttakten har minskat, även om volymerna ökar, och det är positivt, säger FI:s pressekreterare Karin Boman Röding.

– Konsumenten måste ha möjlighet att ta ett blancolån. Det viktiga är att företagen som erbjuder lånen står under Finansinspektionens tillsyn och följder de regler som finns. Snart kommer också snabblåneföretagen in under vår tillsyn och det är positivt för konsumentskyddet. Men det är klart att vi kan behöva titta på de större blancolånen närmare.

– Vi ser i vår bolåneundersökning att de som tar blancolånen också betalar av dem snabbt. Då får människor en buffert. Det är också tanken med bolånetaket, att skapa en buffert om bostadspriserna skulle falla, räntorna stiga eller om låntagaren skulle bli sjuk, arbetslös eller skilja sig, säger Karin Boman Röding.

Kronofogden har länge varnat för de mindre blancolånen, sms-lån eller kontokrediter. Jan Åkerlund, chef för Kronfogdens förebyggande verksamhet, säger att det finns ett enormt lånebehov hos många idag och att människor lånar för att betala av andra lån.

You may also like...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.