Obetalda snabblån ökar kraftigt

Antalet obetalda snabblån ökar kraftigt

Obetalda snabblån ökar kraftigt

Obetalda sms lån ökar kraftigt. Låna pengar snabbt som aldrig förr? Ja, det verkar som att vi är på väg att överbelåna oss själva genom konsumtionslån i form blancolån och snabblån! Enligt Kronfogdens statistik för första halvåret ökar antalet obetalda snabblån kraftigt. Under första halvan av 2014 inkom 29 134 snabblåneärenden till Kronofogden. Det är en ökning med över 5 300 ärenden jämfört med samma period 2013.

Ökningen av obetalda smslån ökar kraftigt och motsvarar en ökning på drygt 22 procent jämfört med förgående år. Det är en kraftig och skrämmande ökning ifall det fortsätter i samma takt under den andra halvan av året. – Det är bekymmersamt att snabblånen ökat så mycket. Att vi nu ser det högsta antalet obetalda snabblån någonsin var helt oväntat, säger Jan Åkerlund på Kronofogden.

Fler som tar snabblån i form av SMS lån och som inte kan betala tillbaka!

Baserat på Kronofogdens statistik över det första halvåret så verkar det som att alltfler personer tar snabblån och det är alltfler som tar snabblån trots att det inte har råd med snabblånen.

Frågan är vad det beror på och varför alltfler tar snabblån i form av sms lån och mindre blancolån såsom lån utan uc samt lån med betalningsanmärkningar upp till 30 000 kr. En förklaring skulle kunna vara att alltfler utsätts för mer reklam för lån och spel.

Spelreklamen har förmodligen fått fler personer att fastna i ett spelberoende pga all reklam som visas på tv. Under vissa tidsperioder så syns nästan ingen annan reklam än reklam för spel och lån.

Kronofogden följer och analyserar snabblån

Kronofogden har sedan snabblån i form av smslån lanserades i Sverige 2006 följt och analyserat snabblån som gått vidare till Kronofogden. Kronofogden har rapporterat om antalet obetalda snabblån som kommit in till myndigheten och man har på så sätt kunnat följa utvecklingen.

–Trots en skärpning av lagstiftningen, även om tillsynen från Finansinspektionen bara är i sin linda, så utvecklas hanteringen av dessa lån i helt fel riktning. Kreditgivarna måste bli bättre på att tydligt beskriva konsekvenserna av obetalda snabblån, menar Jan Åkerlund.

Däremot fortsätter ungdomars (18-25 år) andel av de obetalda snabblånen att minska. Under första halvåret 2013 var deras andel 22 procent. Första halvåret i år har andelen minskat till 20 procent.

You may also like...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.