Förseningsavgift

Förseningsavgift

Förseningsavgift

Vad är förseningsavgift? När det gäller lån och ifall man vill låna pengar så brukar de flesta långivare ta ut en förseningsavgift i samband med att man är sen med betalning av amortering och ränta. Att kreditgivare tar ut en förseningsavgift vid sena betalningar är väldigt vanligt. Är det fråga om snabblån som smslån samt privatlån och blancolån så är det mer regel än undantag.

Kreditgivare tar ut förseningsavgifter och andra typer av kostnader för att kompensera en låg nominella ränta. Långivare anger en låg ränta så att lånet ser ut att vara billigare än vad det är egentligen.

Ju mindre lån desto större genomslag får förseningsavgifter och andra kostnader. Förseningsavgiften inkluderas inte vid beräkning av effektiv ränta. Däremot så tar man hänsyn till uppläggningsavgifteradministrationsavgifter och aviavgifter.

Vad är förseningsavgift?

En förseningsavgift är helt enkelt en avgift som man måste betala då man inte har betalat i tid. Det kan även vara en avgift som man får betala för att man inte har vidtagit en åtgärd i tid. Vanligaste exemplet i detta fall är att man skickat in sin inkomstdeklaration för sent till Skatteverket. Ett annat vanligt exempel är att man har skickat in sin årsredovisning för sent till Bolagsverket.

Sen inbetalning: dröjsmålsränta och påminnelseavgift eller förseningsavgift

Är det fråga om en avgift för att man har varit sen med betalning och betalat efter förfallodatumet så måste man vara uppmärksam. På de allra flesta fakturor står förseningsavgiften på fakturan. Står det ingenting om avgiften på fakturan kan företaget eller banken inte kräva någon avgift.

Innan en betalning registreras kan det dröja ett par dagar så när man skall föra över pengar till säljaren måste man ha detta i bakhuvudet. Man måste alltså se till att vara ute i god tid. Ser man till att hos internetbanken ange ett visst betalningsdatum dras pengarna i vanliga fall dagen innan det angivna datumet.

Detta för att pengarna skall komma fram till säljaren på det specifika förfallodatumet. Har man inte täckning för fakturan kan betalningen komma att bli försenad, och man kan råka på förseningsavgiften.

Förseningsavgift och dröjsmålsränta

Är du sen med en betalning av ett lån eller en faktura så kommer du att åka på dröjsmålsränta. En dröjsmålsränta är en annan form av förseningsavgift. Istället för att ha en fast kostnad, själva förseningsavgiften, har man en löpande dröjsmålsränta. Dröjsmålsräntan är oftast mycket högre en den vanliga räntan så det gäller att inte bli sen med betalningen.

Förseningsavgift och påminnelseavgift

Utöver dröjsmålsränta så åker du givetvis på en påminnelseavgift ifall du får en betalningspåminnelse. När det gäller förseningsavgift och påminnelseavgift så kan det vara bra att veta att man inte kan åka på båda avgifterna. Får man en påminnelseavgift så kommer man inte att få en förseningsavgift. Givetvis gäller även det motsatta. Det är ganska vanligt att vissa företag skickar en förseningsavgift direkt istället för en påminnelseavgift. När det gäller , utan åker direkt på en avgift för försenad betalning.

Förseningsavgift och betalningsanmärkning

Något du bör tänka på ifall du inte kan betala i tid är att risken att det förfallna beloppet skickas till inkassobolag och du åker på en inkassoavgift. Slutstation är att den förfallna skulden skickas till kronofogden och man åker på ett betalningsföreläggande. Vid det laget får man en betalningsanmärkning trots att man betalar skulden.

Det bidrar till att det blir svårt att få lån med betalningsanmärkningar. Behöver man lösa lån och krediter så ska man gå via låneförmedlare som oftast kan ordna ett stort blancolån. Den norska banken, Bank Norwegian, är ett annat bra alternativ. Banken har hjälpt många att lösa dyra lån genom sitt privatlån som uppgår till 500 000 kronor.

Förseningsavgift lagstadgad

Det har tillkommit en ny lagstadgad förseningsavgift. Den nya lagen innebär att en högre avgift kan tas ut från företag. Läs mer om de lagstadgade avgifterna.

Förseningsavgift Skatteverket

Det är Skatteverket som sköter deklarationerna och de är även de som har hand om förseningsavgifterna. Ser man inte till att skicka in sin deklaration till Skatteverket i tid åker man på en saftig avgift. Avgiften ligger på höga belopp om man inte ser till att lämna in deklarationen i tid. Den angivna dagen som deklarationen skall vara inne på anges i god tid innan.

Förseningsavgift deklaration – Inkomstdeklaration 1 och 2

Förseningsavgift deklaration företag finns såväl som för privatpersoner. Då det kommer till en privat inkomstskattedeklaration är det mycket viktigt att man lämnar in deklarationen i tid. Skickar du in deklarationen för sent kan man råka ut för stora avgifter i förseningsavgifter.

Ifall man inte skickar in sin deklaration senast den 2 maj så blir man tvungen att betala förseningsavgifter. För juridiska personer gäller andra datum. Förseningsavgift för sent inlämnad deklaration är inget man vill åka dit på. Därför är det viktigt att lämna in deklarationen i tid.

Vare sig man fyller i en inkomstdeklaration som privatperson eller som företag finns det förseningsavgifter involverade. Nedan går vi igenom vilka förseningsavgifter som gäller för deklarationen 2018.

Förseningsavgift inkomstdeklaration 1 (fysiska personer)

Inkomstdeklaration 1 rör privatpersoner och enskilda näringsidkare (fysiska personer). En sent inlämnad inkomstdeklarationen 1 medför en förseningsavgift på 1 250 kronor.

Har du tre månader efter detta datum fortfarande inte skickat in deklarationen tillkommer ytterligare en avgift på 1 250 kronor. Väntar man än längre, fem månader eller längre, tillkommer en tredje förseningsavgift på 1 250 kronor. Totalt sett kan förseningsavgifterna landa på 3 750 kronor, bara för att man är sen med att skicka in deklarationen.

Förseningsavgift inkomstdeklarationen 2 (Juridiska personer)

Inkomstdeklaration 1 rör aktiebolag och ekonomiska föreningar (juridiska personer). En sent inlämnad inkomstdeklarationen 2 medför en förseningsavgift på 2 500 kronor.

Förseningsavgift Skatteverket avdragsgill?

En förseningsavgift från Skatteverket är inte avdragsgill vare sig för företaget eller dig sprivatperson. Man får alltså inte lov att bokföra den som en avdragsgill kostnad.

Förseningsavgift Bolagsverket

Bolagsverket har väldigt saftiga förseningsavgifter då det kommer till försenad betalning. Ser man inte till att skicka in aktiebolagets årsredovisningar i tid kan det bli mycket pengar. Avgiften för att lämna in uppgifterna för sent för privata aktiebolag är 5 000 kronor. Är man mer än två månader för sen tillkommer ytterligare 5 000 kronor, och är man mer än fyra månader sen blir det 10 000 kronor. För publika aktiebolag är det 10 000 kronor som gäller vid de första två förseningsavgifterna, medans den sista landar på 20 000 kronor.

 

Förseningsavgift

Förseningsavgift Transportstyrelsen

När man skall betala skatt till Transportstyrelsen måste man se till att man betalar in det i tid. Man får hem en avi med ett datum på som är förfallodatumet. Det vill säga man måste betala innan dess. Betalar man inte i tid måste man betala förseningsavgiften. Är betalningen inte bokförd på Transportstyrelsens konto för trängselskatt på det datum som är angivet på avin, åker man på en förseningsavgift på 500 kronor. Detta oavsett om man är skyldig 10 kronor eller 100 kronor.

Skatten tillsammans med förseningsaviften, måste finnas på Transportstyrelsens trängselskattkonto senast 30 dagar efter att beslutet om förseningsavgift kommit. Är detta inte fallet hamnar det hos Kronofogden. De tar en grundavgift på 600 kronor.

Förseningsavgift hyra

Är det så att man råkar vara sen med hyran kan man åka på en förseningsavgift. Det är dock olika från hyresvärd till hyresvärd, och finns således ingen fast struktur kring vad som gäller. Men man bör alltid vara noga med att se till att hyran är inne i tid. Det ser bara dåligt ut om man alltid betalar en eller flera dagar efter den bestämda dagen, och hyresvärden kan bli irriterad.

Förseningsavgift CSN

Många personer har studielån hos CSN och det är ingenting ovanligt alls. Många betalar av på sina studielån under en lång tid och det tar ett tag innan man blir av med dem. Det är viktigt att man ser till att betala på lånet i tid, annars åker man på avgifter. Hos CSN är förseningsavgiften på 450 kronor om man missar en betalning. Man får då även en påminnelse. Betalar man inte då skickar de ut ännu en påminnelse och man får betala ytterligare 450 kronor.

Betalar man ändå inte, trots två påminnelser, ser CSN till att skicka ut ett kravbrev. Betalar man då fortfarande inte, går kravet vidare till Kronofogden. De tar då 600 kronor som en första avgift. Det blir alltså snabbt mycket pengar om man struntar i att betala tillbaka.