Minusränta
Minusränta? Vad innebär minusränta? Som du säkert vet så har vi för tillfället minusränta. Riksbanken sänkte reporäntan till minus 0,50 procent och där har reporäntan legat nu i över ett år. Minusräntan har givetvis påverkat andra räntor såsom statslåneränta, referensränta, dröjsmålsränta, effektiv ränta, nominell ränta och realränta. För dig som vill vet mer om vad ränta är så bör du ta del av ränta, räkna på ränta och räkna ut ränta.
Minusränta har bidragit till att det varit billigt att låna pengar. För den som behövt ta ett lån utan säkerhet såsom ett blancolån, snabblån eller sms lån så har det varit väldigt lätt.
För den som behövt ta ett lån med säkert såsom bolån eller billån har inte haft några större problem utan det har varit lätt att få bolån. Minusräntan har givetvis fått stor genomslag på bostadslån och bolåneräntorna har gått ned väldigt kraftigt.
Under flera år har vi haft listräntor som legat runt 2% utan några rabatter. Nu är Riskbanken, Finansinspektionen och regeringen rädda att de har skapat en bolånebubbla som håller på att brisera om ingenting görs.
Därav har man infört olika regler för att heja prisuppgången på fastighets- och bostadsmarknaden som stigit i rasande takt de senaste åren. Några av de regler som införts och diskuterats är bl.a. nya amorteringsregler, bolånetak och skuldkvot med ett skuldkvotstak,
Vad innebär minusränta?
En minusränta innebär enkelt uttryckt att det kostar att sätta in pengar på banken. Det är motsatsen till vad som menas med ränta i normala fall. När man har en minusränta innebär det att räntan ligger under noll. Det betyder alltså att det kostar att ha pengar på banken, istället för att man får pengar, avkastning, på dem, vilket är det normala. Syftet bakom minusräntan är att man vill stimulera ekonomin, genom att bankerna ser till att låna ut mer pengar och att privatpersoner konsumerar mer.
Riksbanken är det styrande organ i Sverige som bestämmer över penningpolitiken och referensräntor, exempelvis reporäntan. 2015 valde Riksbanken att införa minusränta. Reporäntan reglerar inflationen. Riksbanken har ett inflationsmål på två procent.
För att nå detta mål använder de reporäntan som styrspak. Genom att sänka reporäntan hoppas man på att få mer pengar i omlopp, att folk skall konsumera mer. Detta gynnar inflationen.
Reporäntan, även kallad styrräntan, är den ränta som avgör bankernas lånevillkor hos Riksbanken. Då räntan blev negativ påverkade det dessa villkor. Tanken bakom är att då bankerna, i praktiken, betalar för att sätta in pengar hos Riksbanken över natten, skall de istället se till att låna ut pengar. Det skall alltså bli mer lönsamt för bankerna att låna ut pengar, än att sätta in dem hos Riksbanken. På detta vis är det tänkt att ekonomin skall stimuleras.
Riksbankens beslut sägs grunda sig i det osäkra globala finansläget samt den låga inflationen i Sveriges ekonomi. För vanliga bankkunder har detta ännu inte fått något effekt, det vill säga att det kostar kunderna att sätta in pengar på banken.
Syftet med minusränta
Konceptet minusränta är inte alltför välkänt i västvärlden. Däremot har länder som Japan haft extremt låga räntor och minusränta under en väldigt lång tid. Saken är det att man med minusränta i praktiken får betalt för att låna pengar. Som det låter så kan det ju inte vara någon bra affärsmodell långsiktigt.
Vid minusränta så innebär det att man får betalt för att låna pengar, medans man betalar för att ha pengar på banken, är inte något vanlig läge välfungerande ekonomier. Allt fungerar tvärt om mot vad man är van vid.
Anledningen är då man vill få människor att börja låna pengar att investera och konsumera, för att få ekonomin att rulla igen efter en lågkonjunktur.
Minusräntor kan liknas vid ett ekonomiskt experiment och det är ett koncept som har tagits till först i modern tid. Således vet man inte vad det blir för effekt av det.
Minusränta på sparkonto
Har man numera minusränta på sparkontot? Nej, man kan vara lugn. De svenska bankerna har ännu inte infört någon minusränta på vanliga bankkunders bankkonton. Däremot har stora institutioner och företag börjat med detta. Företagen måste därför betala för att ha pengarna på banken, och får då se beloppet på kontot sjunka som ett resultat, då det kostar att sätta in pengar.
Minusränta gör lån gratis?
Table of Contents