Riksbank sänker reporäntan

Riksbanken sänker reporäntan

Idag sänkte Riksbanken reporäntan till noll procent

Riksbank sänker reporäntan

Idag blev alla chockade då Riksbanken sänkte reporäntan till noll procent. Detta har aldrig tidigare skett I Sverige så det var inte många många som förväntade sig att Riksbanken skulle sänka reporäntan till noll procent.

Vad blir effekten av att Riksbanken sänker reporäntan?

Vad händer nu när räntan har sänkts till noll procent? Vad blir blir effekten av Riksbankens sänkning av räntan? Frågan är ifall bankerna sänker räntorna på sina banklån? Bankerna borde som en effekt av Riksbankens sänkning av reporäntan vara att de sänker räntorna på sina banklån bland annat på bolånen och privatlånen som är lån utan säkerhet. När Riksbanken sänker räntan så kommer bankernas sänkning på bostadsräntorna få en effekt på bostadslånen som i praktiken bli billigare, vilket leder till dyrare bostäder. Ifall räntan på blancolån sänks så kommer den sänkningen att leda till att man låna pengar till låg ränta och således kommer sänkningen även få en effekt på lån utan uc såsom snabblån och smslån som bör också bli billigare när räntorna sänks generellt på banklån.

Kommer bankerna att sänka sina räntor?

Frågan är dock hur pigga bankerna är på att sänka sina räntor på banklån. När Riksbanken sänkte reporäntan kraftigt senast så sänkte inte bankerna sina räntor i samma omfattning vare sig på bostadslån eller blancolån. Bankerna skyllde på att det hade för dåliga marginaler och passade på och fyllde sina kassakistor och generade enorma vinster till ägarna. Naturligtvis är detta ett gyllene tillfälle för bankerna som förmodligen passar på och höjer sina marginaler nu när tillfället ges. Dock kan vi vara säkra på att bankerna kommer att sänka sina räntor på banklån såsom bolån och blancolån vilket är en naturlig effekt av Riksbankens chocksänkning. Sker ingen sänkning är konkurrensen satt ur spel och då har vi allvarliga problem.

Riksbankens motiv sill sänkningen

Riksbanken skriver i sitt pressmeddelande följande rörande anledningen till sänkningen av reporäntan:

  • Svensk ekonomi är relativt stark och fortsätter att förbättras
  • Konjunkturen har förbättrats
  • Inflationen är fortfarande för låg
  • Nollränta tills inflationen tydligt tagit fart

Riksbankens finjusteringsränta sätts till noll

Beslutet om reporäntan kommer att tillämpas från och med den 29 oktober. Inlåningsräntan sänks samtidigt till -0,75 och utlåningsräntan till 0,75 procent. Direktionen har även beslutat att räntan för finjusterande transaktioner sätts till noll.

You may also like...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.