Hushållens lån fortsätter att skena

Hushållens fortsätter att låna som aldrig för

Enligt statistik från Statistiska centralbyrån så fortsätter hushållen att låna pengar och svenskarnas skuldberg växer.

Hushållens lån uppgår till 3 019 miljarder

Totalt uppgick hushållens lån till 3 019 miljarder kronor i september, varav större delen av lånen utgörs av bostadslån. Dock har även konsumtionslånen ökat jämfört med föregående år och uppgår till 180 miljarder. Detta är oroväckande då det talas om att det blivit alltför lätt att låna pengar och allt för många beviljas lån utan säkerhet, lån utan uc och lån med betalningsanmärkning.

Tillväxttakten för hushållens bostadslån fortsätter att öka

I september var den årliga tillväxttakten för hushållens bostadslån 6 procent, en liten ökning jämfört med månaden innan. Samtidigt ökade den årliga tillväxttakten för den totala utlåningen till hushåll från 5,6 till 5,7 procent, det visar nya siffror från Statistiska centralbyrån, SCB.

Totalt uppgick hushållens lån till 3 019 miljarder kronor, vilket är en ökning med 155 miljarder jämfört med motsvarande månad förra året. Bostadslånen utgör 81 procent av den totala utlåningen och bolånen uppgick till 2 443 miljarder i september. Som bolån räknas lån till hushåll med säkerhet i småhus, ägarlägenheter och bostadsrätter.

Resterande del av hushållsutlåningen utgörs bland annat av blancolån, vilka oftast saknar säkerhet. Hushållens konsumtionslån uppgick i september till 180 miljarder och hade en årlig tillväxttakt på 5,2 procent.

Små förändringar av hushållens bolåneräntor

Den genomsnittliga boräntan på nya avtal var 2,15 procent och den rörliga räntan sjönk något från 2,11 procent i augusti till 2,10 procent i september. I september ökade hushållens genomsnittsränta på nyinsättningar på bankkonton till 0,30 procent, jämfört med 0,29 procent i augusti.

Tillväxttakt, utlåning till hushåll och icke-finansiella företag

Ränta och tillväxt, utlåning till hushåll och icke-finansiella företag

Ränta, hushållens nya låne- avtalRänta, hushållens nya bolåne-avtalTillväxt-takt, utlåning till hushållRänta, icke-finansiella företags nya låneavtalTillväxt-takt, utlåning till icke-finansiella företag
Sept-13
2,96%2,73%5,0%2,91%1,0%
Aug -14
2,41%2,15%5,6%2,23%3,5%
Sept-14
2,35%2,15%5,7%2,18%3,2%

Hushållens genomsnittliga bolåneränta på nya avtal var oförändrad under september och uppgick till 2,15 procent. Den rörliga räntan sjönk från 2,11 procent i augusti till 2,10 procent i september.

I september ökade hushållens genomsnittsränta på nyinsättningar på bankkonton till 0,30 procent, jämfört med 0,29 procent i augusti.

You may also like...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.